Fototentoonstelling herbestemde monumentale kerken

0

De Kerk van Morgen is een fototentoonstelling over het hergebruik van monumentale kerken in Nederland die geheel of gedeeltelijk hun kerkelijke functie hebben verloren. Zo laat de tentoonstelling tien voorbeelden zien van kerken die een multifunctioneel gebruik hebben gekregen, zoals voor exposities, evenementen, prijsuitreikingen, muziekuitvoeringen en beurzen. Ook worden er tien voorbeelden getoond van kerken die geheel zijn ingericht voor één nieuwe functie, zoals boekwinkel, hotel of wonen (monofunctioneel).

Deze expositie is gemaakt door het AIA (Architectuur Informatiecentrum Alkmaar) en werd in 2018 in de Grote Kerk van Alkmaar geëxposeerd. Omdat Haarlem eveneens veel herbestemde kerken kent – zoals de Jopenkerk, de Janskerk en natuurlijk de Grote (St. Bavo) Kerk – maar zeker ook omdat herbestemming van kerken en van religieus erfgoed een actueel onderwerp is, heeft het ABC het initiatief genomen de expositie nu ook in Haarlem te tonen. Naast de tentoonstelling wordt er gewerkt aan een corona-proof bijprogramma. Meer daarover is binnenkort op de website van het ABC te vinden.

Bij de expositie – die overigens ter gelegenheid viering 500-jarig bestaan van de Grote of St. Laurenskerk in Alkmaar werd georganiseerd – is een publicatie verschenen die dienst doet als catalogus. Deze ligt in de expositie ter inzage en is bij de ABC-balie te koop voor 9,95 euro.

- Advertentie -
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in: (Geleverd door FeedBurner)