- Advertentie -
Home Gemeente De elf winnende plannen van Schalkwijk aan Zet

De elf winnende plannen van Schalkwijk aan Zet

0

Heb jij een idee voor Schalkwijk? was de vraag die de gemeente Haarlem in september stelden aan alle Schalkwijkers. De gemeenteraad stelde € 70.000 beschikbaar. Iedereen met een idee dat Schalkwijk gezelliger, veiliger of mooier maakt, kon dat indienen. Uit alle ideeën zijn vandaag de elf winnaars bekend gemaakt.

Op de website www.schalkwijkaanzet.nl kwamen maar liefst 94 ideeën binnen. Van groot tot klein, van ideëel tot fysiek. De indieners moesten zelf campagne voeren om te zorgen dat hun idee werd uitgekozen. De gemeente keek mee of het echt uitgevoerd kan worden. De indieners van de elf winnende plannen krijgen een jaar de tijd om hun idee uit te voeren.

De winnende plannen

 • Fleur Leeflang wil graag een krant voor, door en met kinderen maken, de Best Friends Schalkwijk Kinderkrant: “Wauw, ik ben overweldigd door alle stemmen; kindervriendschappen in mijn buurt krijgen een podium! Ik ga er mooie portretten van maken. Dank jullie wel!
 • Roy Eikelenburg maakte een plan om het Molenplaspark schoon te houden: “Nu mijn plan is gekozen, kunnen Schalkwijkers volgend jaar eindelijk recreëren in een schoon park!
 • Guido van de Wijgert vindt dat de Spaarneoever beter benut kan worden, zijn plan heet Relaxen aan het Spaarne: “Ik ben blij dat bewoners van Schalkwijk voor het plan ‘Relaxen aan het Spaarne’ hebben gekozen. Hiermee kunnen we de kwaliteiten van de Spaarneboulevard versterken, kunnen meer bewoners elkaar ontmoeten en recreëren op deze bijzonder plek in Haarlem.
 • Merijn de Jong wil met de Foodcoöp Haarlem Schalkwijk gezond en duurzaam voedsel voor iedereen beschikbaar maken in Schalkwijk: “Met het gewonnen budget kunnen wij gezond en duurzaam voedsel betaalbaar en lokaal beschikbaar maken voor inwoners van de wijk in coöperatief verband.
 • Vanja Skoric wil niet alleen een groener Schalkwijk maar ook een sappiger, door fruitbomen te planten in Schalkwijk: “Ik ben heel blij dat mijn plan is gekozen en ik hoop dat de buren de komende jaren zullen genieten van vers fruit van onze nieuwe fruitbomen.
 • André Versteeg wil op de Boerhaavelaan elektrische smileyborden om automobilisten en motorrijders te waarschuwen dat ze te hard rijden: “Ik heb mijn plan ingediend, omdat ik verkeersveiligheid heel belangrijk vind op de Boerhaavelaan, voor heel Schalkwijk!
 • Liesbeth Groenewegen-Flameling woont aan het Da Vinciplein en vindt dat het plein wat kil en saai is; dat kan groener en gezelliger: “Mijn plan komt voort uit een lang gekoesterde wens van veel bewoners om het Da Vinciplein aantrekkelijker te maken. We kunnen nu samen met gemeente, winkeliers, kunstenaars en hoveniers aan de slag.
 • Asma Bouharrou vindt dat op de Bernadottelaan vaak te hard wordt gereden en diende een plan in voor een veiliger Bernadottelaan: “Ik wilde graag dat mijn plan werd uitgekozen, om de veiligheid te verhogen bij het oversteken van de drukke weg.
 • Ilias Houda bedacht een plan voor een onderwijsloket in Schalkwijk waar iedereen terecht kan met vragen over onderwijs, huiswerk of een studiekeuze: “Inspirerend dat mijn plan is gekozen, ik ga er samen met de inwoners van Schalkwijk het komend jaar iets moois van maken!
 • Hester Siegers, denkt dat meer bijen goed zijn voor de natuur, zij wil Schalkse honing produceren bij de tiny houses: “Met dit geld kunnen we twee bijenkasten en een bijen- en hommelhotel plaatsen, waar kinderen kunnen zien hoe honingbijen en hommels leven. We kunnen de scholen en de buurt erbij betrekken. Pim Lemmers (onze koninklijke imker) adviseert ons. Hij helpt bij het aanschaffen van een goed en rustig bijenvolkje. Al doende leert men het best, dus dit lijkt me een hele mooie manier om het imkeren onder de knie te krijgen en deze kennis daarna met hopelijk veel mensen uit de buurt te delen. Ik heb er zin in
 • Marisa Beretta, fotodoeken DubbelBelicht: “Trots en vereerd dat de Schalkwijkers een tweede editie van DubbelBelicht graag opnieuw groot willen zien op de parkeergarage! We gaan er samen met bewoners en Stichting Kapsalon een mooie tweede editie voor de kunstroute ‘Het Ongeziene gezien’ in mei 2021 mee maken.

Experiment
Schalkwijk aan Zet is een experiment met een democratische wijkbegroting dat volgend jaar nog een keer wordt herhaald. Het is de bedoeling dat mensen de plannen die ze indienen ook zelf uitvoeren in het jaar dat het experiment loopt. De gemeente doet na een eerste ronde, waarin alle plannen zijn ingediend, een check of de plannen ook echt uitgevoerd kunnen worden. Na deze check bleven 53 haalbare plannen waarop Schalkwijkers konden stemmen. Alle Schalkwijkers van 18 jaar en ouder hebben persoonlijk een brief ontvangen met daarin een stemcode. Die stemcode kon één keer worden gebruikt om 70.000 euro te verdelen over plannen naar keuze.

Schalkwijk aan Zet 2021
In deze eerste editie van Schalkwijk aan Zet hebben de Schalkwijkers gekozen voor veel kleine plannen, waardoor er nu elf winnende plannen zijn. Volgend jaar, in 2021, een nieuwe ronde, nieuwe plannen en nieuwe kansen!

 

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in: (Geleverd door FeedBurner)
 

error: Let op: Inhoud is beschermd!