Haarlemse starters aangewezen op eigen zelfredzaamheid

(sponsored item)

0

Ondernemers bevinden zich momenteel in een moeilijke periode. Flinke omzetdalingen en doorlopende vaste lasten zorgen ervoor dat het toekomstbeeld erg onzeker blijft. Voornamelijk de horeca die sinds oktober dicht is staat met de rug tegen de muur. Er is echter nog een andere groep ondernemers die het minstens net zo moeilijk heeft. Veel startende ondernemingen komen opnieuw niet in aanmerking voor een groot gedeelte van het steunpakket dat toegezegd is door de overheid. Haarlemse start-ups komen hierdoor flink in het nauw. Waar heb je als startende ondernemer recht op en van welke regelingen kun je geen gebruik maken?

Kabinet biedt geen vangnet voor starters
Het kabinet gaf in een eerder stadium al aan op het gebied van financiële steun weinig te kunnen betekenen voor startende bedrijven en zelfstandigen die na 15 maart 2020 zijn begonnen. Dit is de dag waarop de eerste maatregelen gepresenteerd zijn. Om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen heb je voldoende cijfers nodig om aan te kunnen tonen dat er sprake is van omzetverlies. Bij nieuwe bedrijven zijn er onvoldoende financiële gegevens om dit mogelijk te maken.

Primaire regelingen niet beschikbaar voor starters
Een belangrijk onderdeel van het steunpakket dat niet beschikbaar is voor starters is de Tijdelijke inkomensondersteuning zelfstandigen (TOZO). Hiermee kan het basissalaris tot een maximaal bedrag van €1.500 worden aangevuld om te kunnen blijven voorzien in het levensonderhoud. Ook de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) waarmee tot 70% van de vaste lasten worden vergoed is niet beschikbaar voor ondernemingen die na 15 maart zijn begonnen. Zelfstandigen en bedrijven met personeel kunnen ook geen gebruik maken van de NOW-regeling die de kosten van het personeel gedeeltelijk dekken voor een periode van 3 maanden. Dit zijn de primaire regelingen die het meest worden gebruikt door getroffen bedrijven.

Hier vind je een overzicht van alle regelingen.

Wat kun je wel doen als starter
Als starter ben je dus voor een groot deel aangewezen op je eigen creativiteit om het hoofd boven water te houden. Er zijn echter wel bepaalde zaken die je direct zelf kunt aanpakken om zo toch de komende maanden door te komen.

  • Belasting uitstel – Het is tot april 2021 mogelijk om uitstel van de inkomstenbelasting aan te vragen of de voorbelasting daarvan. Hierdoor houd je als ondernemer extra geld over dat je kunt gebruiken voor je onderneming of het eigen levensonderhoud
  • Als starter kom je niet in aanmerking voor de zogenaamde ‘corona-lening’ vanuit de overheid waar slechts 2% rente op staat. Wel hanteren banken momenteel en soepeler beleid en kun je een lening afsluiten met 4% rente en een looptijd van 3 jaar.
  • Tref betalingsregelingen – Heb je maandelijkse kosten zoals een huurpand of een operational leaseauto? Dit zijn contracten waar ruimte is voor onderhandeling over de betaaltermijnen. Tref een regeling waarbij je de kosten zover mogelijk vooruit schuift.
  • Stuur deelfacturen – Heb je al werk uitgevoerd voor bepaalde klanten maar kan het werk niet afgerond worden door de lockdown? Stuur in overleg alvast een deelfactuur zodat de eigen kosten toch gedekt kunnen worden.
  • Kortingsbonnen op diensten – Bied je klanten of potentiële klanten flinke korting aan als zij je dienst nu afnemen. De dienst wordt geleverd na de lockdown. Zo zijn je klanten voordeliger uit en heb jij direct financiële middelen om verder te kunnen.
- Advertentie -