SIDN introduceert landingspagina’s voor offline gehaalde domeinnamen

Resultaat van samenwerking met Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie

0
Foto door Christina Morillo via Pexels
Foto door Christina Morillo via Pexels

Vanaf heden koppelt SIDN een informatieve landingspagina aan domeinnamen waarvan de beheerder van het .nl-domein de nameservers verwijdert. Het gaat daarbij om .nl-domeinnamen waarover bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie meldingen over oplichting zijn binnengekomen.

 

Op verzoek van het Meldpunt verifieert SIDN bij de houder of de registratiegegevens correct zijn. Lukt dit niet, dan verandert SIDN de nameservers, zodat de domeinnaam verwijst naar de landingspagina. Deze pagina verstrekt informatie aan nietsvermoedende internetgebruikers over de reden waarom de website die ze verwachtten te zien niet meer bereikbaar is.

Internetgebruikers beschermen tegen internetcriminaliteit
Het verwijderen van nameservers heeft als gevolg dat de aan de domeinnaam gekoppelde website na enige tijd niet meer via die domeinnaam bereikbaar is. “Het idee om internetgebruikers via een landingspagina te informeren over waarom een website niet meer bereikbaar is, is ontstaan uit ons intensieve contact met het Landelijke Meldpunt Internetoplichting van de politie,” vertelt Chiel van Spaandonk, specialist bij de abusedesk van SIDN. “We halen jaarlijks duizenden malafide websites offline, onder andere op basis van dit soort meldingen van de politie. Dit doen we natuurlijk om de internetgebruikers te beschermen en te voorkomen dat ze slachtoffer worden van internetcriminaliteit. Maar ze blijven soms in onwetendheid achter, want de webpagina is ineens niet meer bereikbaar. Via de landingspagina informeren we de bezoekers en verwijzen wij hen naar meer informatie bij de politie en SIDN. We zijn hierin niet uniek, ook andere registry’s, zoals de Britse registry, Nominet, doet dit.

Snel handelen noodzakelijk
Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting: “Het aantal nepwebwinkels, maar ook andere vormen van internetcriminaliteit, neemt zienderogen toe. De politie, het Openbaar Ministerie en veel marktpartijen werken samen om internetoplichting aan te pakken. SIDN is een van de partijen waarmee we hiervoor samenwerken. Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie kunnen internetgebruikers melding doen van oplichting. Dergelijke meldingen zijn voor ons aanleiding om in te grijpen en snel handelen is dan noodzakelijk. Zo beperken we het aantal gedupeerden. Het onbereikbaar maken van de domeinnaam is hiervoor een van de manieren . Stond je echter net nietsvermoedend op het punt een paar (te) scherp geprijsde sneakers te bestellen en de website verdwijnt ineens, dan is het fijn dat je kunt lezen wat er aan de hand is. Deze landingspagina’s dragen bij aan de informatieverstrekking aan internetgebruikers over de strijd tegen gedigitaliseerde criminaliteit.”

Meer bewustzijn
Chiel van Spaandonk: “We stellen veel in het werk om internetcriminaliteit te bestrijden. Deze landingspagina’s dragen niet direct bij aan meer veiligheid, maar vergroten wel het bewustzijn bij internetgebruikers dat niet iedere webwinkel betrouwbaar is. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Mogelijk dat we op termijn ook landingspagina’s tonen na ingrijpen door andere instanties dan het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, of als we op eigen initiatief domeinnamen onbereikbaar maken in verband met bijvoorbeeld phishing. Zo blijven we samen werken aan een veiliger internet.