Tentoonstelling Oude helden kiezen nieuwe helden / Kunst Centrum Haarlem 50 jaar

0

Vanaf zaterdag 17 april is de tentoonstelling ‘Oude helden kiezen nieuwe helden’ te zien. In deze tentoonstelling exposeren drie kunstenaars die hun sporen in de uitleen hebben verdiend. Onze oude helden zijn: Michel van Overbeeke, Marjan Jaspers en Peter Kempeneers. Zij hebben alle drie een kunstenaar uitgenodigd die ze waarderen én niet eerder te zien waren in het Kunst Centrum Haarlem. De nieuwe helden zijn: Stefan Kasper, Buba Čvorić en Kamal Hayouni. Samen exposeren ze nieuwe werken.

Onze helden
Michel van Overbeeke (1942) is vanaf het eerste uur betrokken bij dé kunstuitleen van Haarlem. In de uitleencollectie is een serie vroege grafiek aanwezig. Michel fotografeert ook al zijn hele leven en hij laat nu nieuw werk zien, beschilderde foto’s. Het thema van zijn werk is als altijd, de verhouding van de mens tot zijn omgeving. Hij nodigt Stefan Kasper (1983) uit. De licht absurde scenes van het werk van Stefan verwijzen naar de kunst zelf, oude meesters of hedendaagse kitsch. Zijn focus ligt nu op kunsthistorische verwijzingen naar ‘vanitas’, ijdelheid, altijd met een knipoog.

Marjan Jaspers (1949) laat in de tentoonstelling nieuwe ontdekkingen zien. Vrije interpretaties van bloemen en planten, vaak met een grappige associatie. Marjan was van 1996 tot 2009 lid van het bestuur van de kunstuitleen. Marjan nodigt Buba Cvoric (1980) uit. De creaturen en wezens van Buba Cvoric zijn surreëel, sprookjesachtig. Buba onderzoekt met nieuwsgierigheid herinneringen aan haar jeugd en de schaduwkanten van het bestaan. Haar werk gaat over dingen die niet besproken kunnen worden.

Peter Kempeneers (1971) is al 20 jaar betrokken bij de kunstuitleen. Met krachtige penseelstreken en dikke verf, legt hij het tijdloze Noord-Hollandse landschap op doek vast. Het lijken klassieke landschappen met een lage horizon en grote wolkenpartijen maar zijn door het kleurgebruik modern. Peter nodigt Kamal Hayouni (1966) uit. De fotograaf Kamal heeft met zijn vrije werk een eigen stijl waarin hij landschappelijke, traditionele en digitale technieken combineert. Hij legt gebouwen en landschappen vast vanuit een bijzonder standpunt en op een bijzonder moment van de dag. Daardoor ontstaat een verstilde, licht vreemde sfeer.

50 jaar
Kunst Centrum Haarlem is in april 1971 als Stichting Beeldende Kunst Kennemerland geopend. Oprichtster Jannie Sipkes startte de SBK vanuit het ideaal om beeldende kunst bij de mensen thuis te brengen. Ze zei destijds ‘Kunst hoort bij het leven zoals de bakker en de melkboer’. Het doel – kunst voor een betaalbare prijs bij de mensen thuis brengen – is al die jaren onveranderd gebleven. Wij zeggen nu: Lenen is het nieuwe hebben!

Kunst Centrum Haarlem organiseert exposities en bijeenkomsten met kunstenaars. Altijd gratis toegankelijk. Dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 6000 kunstwerken.

Wij vinden dat kunst en design niet moeilijk of elitair hoeft te zijn. Iedereen heeft iets aan kunst en wij hebben kunst voor iedereen. We helpen mensen ongeacht ervaring, budget of niveau, een kunstwerk te vinden dat bij hen past. Wij kopen kunstwerken direct bij de kunstenaar, zó ondersteunen we hen bij het uitoefenen van hun beroepspraktijk.

 

Oude helden kiezen nieuwe helden

17 april – 12 juni 2021

Ontmoet de kunstenaars op de zaterdagmiddagen
24 april, 1, 8, 22 & 29 mei en 5 juni 2021

 

Maak een afspraak via info@kunstcentrum-haarlem.nl of bel 023 532 78 95
Kunst Centrum Haarlem
Gedempte Oude Gracht 117-121, 2011 GP Haarlem
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-17 uur

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelKrijgt bewonersinitiatief Ons Buurtschap een kans in Haarlem?
Volgend artikelBesluiten Provinciale Staten Noord-Holland 12 april 2021
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.