- Advertentie -
Home Top Weidevogelsucces in de Hekslootpolder

Weidevogelsucces in de Hekslootpolder

0

In de Hekslootpolder bij Haarlem zijn de broedsuccessen van weidevogels dit jaar goed te noemen. De afgelopen maanden is hier door vrijwilligers, boeren en Landschap Noord-Holland hard gewerkt om de weidevogels te beschermen en het leefgebied te verbeteren en te vergroten.

Nieuwe voswerende rasters (hekwerken van stroomdraden) hebben ervoor gezorgd dat de grutto, kievit, tureluur, kluten en kokmeeuw ongestoord konden broeden en hun jongen veilig waren tegen vossen. Mensen die in de stad wonen kunnen hier van heel dichtbij weidevogels zien. Via een infobord wordt zelfs voorlichting gegeven over weidevogels, hun leefgebied en de bedreigingen waar ze mee te maken hebben. Wethouder Michel Rog van gemeente Haarlem onthulde het infobord. Michel Rog: “De Hekslootpolder is een paradijs voor weidevogels en een walhalla voor vogelspotters. Dit bord is van grote toegevoegde waarde voor natuurliefhebbers groot en klein.

Weidevogelgebied vlakbij de stad
De Hekslootpolder is van oudsher een rijk gebied voor weidevogels, maar was sterk achteruitgegaan. De weidevogels hebben een drassig weiland nodig om te broeden en hun jongen groot te brengen. In de Hekslootpolder zijn de omstandigheden uitermate geschikt, alleen lopen er vossen rond de polder die graag de kuikens opeten. De weidevogel kuikens kregen nauwelijks de kans om uit te vliegen. Daar wilden alle betrokkenen iets aan doen. Vier jaar geleden is daarom, samen met de gemeente, een plan bedacht om vossen op afstand te houden met voswerende rasters die onder stroom staan.

Veilig broedgebied
Martijn Struijf (Landschap Noord-Holland): “De inspanningen van vrijwilligers, boeren, Landschap Noord-Holland en de gemeente Haarlem om de laatste weidevogels van Haarlem te beschermen tegen de vos, lijken te werken. We hebben in deze polder echt alles op alles gezet om de laatste weidevogels een veilige leefomgeving te bieden. We zien dit jaar steeds meer weidevogels terugkeren naar de Hekslootpolder om hier te broeden. Steeds meer kuikens worden hier groot en vliegen uit. Een prachtig resultaat. De Hekslootpolder wordt langzamerhand een weidevogelparadijs.

Hoe voswerende rasters werken
Het plaatsen en onderhouden van zogenaamde vossenrasters is een arbeidsintensieve klus die vrijwilligers van de Stichting Hekslootpolder jaarlijks voor hun rekening nemen. Na plaatsing, controleren zij, tijdens het weidevogelseizoen, wekelijks de rasters en ze halen deze in het najaar ook weer weg. Landschap Noord-Holland begeleidt de vrijwilligers met advies en materieel. Martijn Struijf: “De eerste twee jaar hadden we nog wel last van vossen, maar daar hebben we van geleerd en een goed systeem bedacht zodat vossen het gebied niet meer in kunnen. Dit jaar lijkt het erop dat we een kantelpunt hebben bereikt. We zien meer weidevogels in deze polder. In één deel van de polder kunnen we de rasters zelfs het hele jaar laten staan. Dat scheelt een hoop werk. Jammer is het dat sommige mensen de rasters niet kunnen waarderen. De laatste tijd hebben we steeds vaker te maken met vandalisme. Rasters worden vernield of er worden gaten in de hekken geknipt.

Infobord geeft uitleg aan wandelaars
Mensen die vaak in de Hekslootpolder wandelen hebben de (stroom)draadjes waar een vossenraster uit bestaat vast wel zien gezien. Martijn Struijf: “We willen het publiek graag uitleggen waarom de vossenrasters in de weilanden staan, welke soorten weidevogels ze kunnen zien en met welke bedreigingen deze vogels te maken hebben. Een infobord dat onlangs is geplaatst door Recreatieschap Spaarnwoude (beheerder van het gebied) geeft daarover uitleg. Het is belangrijk dat mensen zich realiseren hoe belangrijk weidevogels voor Nederland zijn en dat het heel bijzonder is dat je ze hier nog kunt zien. De plaatsing van het infobord krijgt zelfs een officieel ‘openingsmoment’ in aanwezigheid van Wethouder Michel Rog van gemeente Haarlem.


 

 

 

Mobiele versie afsluiten