- Advertentie -
Home Top Nieuwe Proeven van design in Kunst Centrum Haarlem

Nieuwe Proeven van design in Kunst Centrum Haarlem

Nieuwe ontwerpen van Nederlandse vormgevers te zien bij Kunst Centrum Haarlem

0

De Haarlemse ontwerpers Sandra Roozen en Marieke van Heck exposeren samen met Dagmar Stap en Bibi Smit bij Kunst Centrum Haarlem. Alle ontwerpers laten nieuwe producten zien. Oog voor detail is de verbindende factor tussen de leren tassen van Sandra Roozen met haar merk Puc en de borduurkunst van Dagmar Stap.

 

Sandra Roozen begon Puc vanuit haar behoefte aan simpele, leren tassen zonder gouden kettingen en andere overbodige fournituren. De ontwerpen lijken simpel maar zijn gemaakt met een speciale verhouding van lijnstukken: de gulden snede. In de borduursels van Dagmar Stap staat de tegenstelling van het eenmalig gebruik van voedselverpakkingen tegenover het tijdrovende werk van het borduren. Stap borduurt verpakkingen na van alledaagse producten zoals snoep, shag, kassabonnen kassabonnen of enveloppen van de belastingdienst. Zij beschrijft haar werk zelf als: ‘waardeloos afval als kostbare kunst’.

Marieke van Heck met haar merk orange or red (OR) en Bibi Smit delen een voorliefde voor materiaal en ambachtelijke technieken. In haar textielcollectie combineert Marieke Van Heck ambachtelijke technieken met eigentijdse vormgeving. Daarbij is duurzaamheid een belangrijke drijfveer; de ontwerpen worden dan ook in Nederland geproduceerd van fijne, natuurlijke materialen.

Bibi Smit is een Nederlandse glaskunstenaar en ontwerper die bekend staat om het maken van objecten en installaties die de patronen en ritmes onderzoeken die worden veroorzaakt door beweging in de natuur. Het harde, strakke glas van Smit tegenover de zachte plaids en kussens van orange or red vormen een mooie tegenstelling.

50 jaar Kunst Centrum Haarlem
Kunst Centrum Haarlem is in april 1971 als Stichting Beeldende Kunst Kennemerland geopend. Oprichtster Jannie Sipkes startte de SBK vanuit het ideaal om beeldende kunst bij de mensen thuis te brengen. Ze zei destijds ‘Kunst hoort bij het leven zoals de bakker en de melkboer’. Tien jaar later is daar design aan toegevoegd. Het doel – kunst en design voor een betaalbare prijs bij de mensen thuis brengen – is al die jaren onveranderd gebleven. Kunst Centrum Haarlem koopt kunst en design direct bij de makers, zó ondersteunen ze hen bij het uitoefenen van hun beroepspraktijk.

Info
Designproeverij, expositie met nieuwe ontwerpen van Puc, orange or red, Bibi Smit en Dagmar Stap.
6 juli t/m 4 september 2021
Kunst Centrum Haarlem
Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem
In de zomerperiode geopend van woensdag tot en met zaterdag tussen 11 en 17 uur.

 

 

 

Mobiele versie afsluiten