- Advertentie -
Home Overig nieuws Boeken ‘Haarlem is te mooi om niet vast te leggen’

‘Haarlem is te mooi om niet vast te leggen’

Stadsfotograaf brengt 4e editie jaarkalender uit

0

Ik blijf sowieso fotograferen, dus aan materiaal geen gebrek,” zei stadsfotograaf Harro Jansz eind 2020 al, toen de jaarkalender Harro’s Haarlem gepresenteerd werd. En dat klopt volledig, blijkt nu we een jaar verder zijn. Ook dit jaar was er volop moois vast te leggen, ondanks een lockdown en daarbij horend aangepast stadsbeeld. Er volgde zelfs een fotoserie ‘Haarlem is thuis: foto’s tijdens de avondklok’. In opdracht van Haerlems Bodem kwam de magie van de lege straten op beeld toch nog tot leven.

Zodra de R dan weer in de maand is volgt de vraag: ‘Zal ik weer een kalender maken?’ Op Social Media werd die vraag meteen met ja beantwoord, en dus is de 4e jaarkalender nu een feit. Ook dit jaar zijn er weer kopstukken als De Adriaan en de Grote Kerk opgenomen, maar zoals trouwe fans van de kalender inmiddels weten zijn het niet alleen de bekende plekken die Harro vastlegt. Denk bijvoorbeeld ook aan Akendam en de Veerpolder.

Niet gek als je bedenkt dat ik eigenlijk altijd wel mijn camera bij me heb en die te pas en te onpas uit mijn tas trek,” benoemt Harro. En die camera is stiekem best een bakbeest: inclusief lenzen, statief, filters en dergelijke draagt hij flink wat kilo’s mee op zijn vele rondjes door het altijd fotogenieke Haarlem. Maar dat heeft hij er graag voor over. “Op zich máákt de blik en kadering van de fotograaf de foto en kun je met een beetje telefoon ook uit de voeten, maar fijne spullen helpt natuurlijk wel. Daar sjouw ik dan graag mee rond, dan is het nog een beetje een sport ook!

Harro is daarnaast altijd al erg van de details en de techniek geweest, zowel bij het maken als bij het tot in detail ontwikkelen van zijn beelden. Hij is ooit opgeleid tot productontwerper en heeft werkervaring als visualisator bij een architectenbureau, voor hij naar zijn tweede grote passie overstapte: het onderwijs. Nu is hij dus eigenlijk ‘meester in de fotografie’, met zichzelf als trouwste leerling. Hij is dan ook nooit te beroerd om de technische details bij zijn foto’s te vermelden, wanneer hij deze deelt in zijn Facebookgroep ‘Haarlem & Meer in Beeld’. “Daar hebben andere (hobby)fotografen ook wat aan, en zo leren we van elkaar.” En dat is misschien wel het leukste aan fotografie: steeds een beetje beter, en nooit saai. En dat geldt precies ook voor de Harro’s Haarlem jaarkalender.

De 4e jaarkalender Harro’s Haarlem 2022 is nu verkrijgbaar op www.harroshaarlem.nl en – dit jaar voor het eerst – in beperkte oplage bij boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem.

 

 

 

Mobiele versie afsluiten