- Advertentie -
Home Gemeente Restauratie Müllerorgel bijna klaar

Restauratie Müllerorgel bijna klaar

0
De Grote of St. Bavokerk op de Grote Markt in Haarlem. Fotografie: Hans van Leuven / Madrieco.nl.

De restauratie van het Müllerorgel in de Grote Kerk nadert zijn voltooiing. Vanaf vorig jaar september werkte een in orgelbouw en restauratie gespecialiseerd bedrijf, Flentrop, aan het hertel van de orgelpijpen. Het glinsterend resultaat is voor iedereen zichtbaar als vanaf 16 mei de steiger wordt afgebroken.

De orgelpijpen waren ernstig vervuild en aangetast door vleermuisurine. Alle pijpen, 313 in totaal, zijn door de firma Flentrop voorzien van een nieuwe laag tinfolie. Tijdens de werkzaamheden bleek ook dat een aantal pijpen aangetast was door corrosie. Ook dat is hersteld. Het resultaat is oogverblindend en voor iedereen te bewonderen als vanaf 16 mei de steiger weg is. Bovendien zijn de grootste pijpen, die in de loop van de jaren steeds minder klank voortbrachten, hersteld in hun oude klankluister.

Vleermuizen
Samen met een ecologisch onderzoeksbureau is een oplossing bedacht en uitgevoerd om vervuiling van het kerkinterieur in de toekomst te voorkomen. Voor deze beschermde diersoort zijn speciale overwinteringskasten geplaatst op andere plekken in de kerk met een directe route verbinding naar buiten.

De restauratie vond plaats in opdracht van de Gemeente Haarlem, eigenaar van het Müllerorgel. De totale kosten bedragen € 350.000. Bijna de helft, 45 procent, hiervan betaalt de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

Stadsconcert
Het orgel zal voor het eerst officieel klinken tijdens het stadsconcert op dinsdag 7 juni 20.00 uur door stadsorganist Anton Pauw m.m.v. Kamerkoor Amsemble o.l.v. Benjamin Bakker. Op het programma staan werken van o.a. Franck (Trois Chorals), Poulenc en Duruflé.

 

 

 

Mobiele versie afsluiten