- Advertentie -
Home Haarlem Quatre-mains op papier van Klaagzang-tekenaars Rosiński en Teng te koop op veiling

Quatre-mains op papier van Klaagzang-tekenaars Rosiński en Teng te koop op veiling

0
De meesters aan het werk (links Rosinski - rechts Teng). Foto: Naaiatelier Haarlem.

De twee aanwezige grootmeesters van de fantasyreeks ‘De Klaagzang van de verloren Gewesten’, Grzegorz Rosiński en Paul Teng hebben tijdens de Stripdagen Haarlem live twee levensgrote kunstwerken vervaardigd. De werken komen binnenkort te koop op de veilingsite Catawiki en zijn te bezichtigen in het Naaiatelier Haarlem, een nieuwe expositieruimte in Haarlem. De opbrengst van de twee unieke tekeningen is bestemd voor medische hulp voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, het buurland van de Pool Rosiński.

De eerste tekenaar van bovengenoemde strip en die van Thorgal Gregorz Rosiński komt oorspronkelijk uit Polen, waar grote solidariteit heerst met het door oorlog geteisterde buurland. De benefietactie is dan ook een initiatief van de familie Rosiński. De Poolse stichting Folkowisko biedt humanitaire hulp aan Oekraïne. De stichting doneert Oekraïenstalige boeken aan Poolse scholen waar kinderen van Oekraïense vluchtelingen studeren. Het doel is humanitaire, culturele en educatieve ontwikkelingshulp, en het bestrijden van sociale uitsluiting in conflictgebieden overal ter wereld. De functie van fantasy is immers tweeledig: niet alleen ontsnapping bieden uit de gruwelen van de realiteit, maar die ook draaglijker trachten te maken. Met deze benefietactie wordt beide bereikt.

Quatre-mains op papier
Het eerste werk dat Pinkstermaandag vervaardigd werd, is van de moedige koningsdochter Sioban die door beide tekenaars op hun eigen wijze getekend werd. Naast elkaar, op hetzelfde papier, op hetzelfde moment. Een unicum, volgens de Rotterdamse Paul Teng “Een quatre-mains op papier dus eigenlijk.

De tekening van het karakter Sioban uit de stripserie is niet het enige werk dat geveild gaat worden. De heren hadden de smaak al snel te pakken en grepen het tweede vel papier aan om een scene uit een van de verhaallijnen van De Klaagzang van de verloren Gewesten uit te beelden. Hierop zijn de karakters Sioban en Seamus te zien.

Ter bezichtiging in Naaiatelier
De nieuw vervaardigde kunstwerken zijn te bezichtigen tot het einde van de veiling in de gloednieuwe expositieruimte Naaiatelier Haarlem. De expositie van de originelen uit De Klaagzang van de verloren Gewesten van de vijf tekenaars van de stripserie, is nog te zien tot en met 19 juni in de nieuwe Haarlemse expositieruimte. Via de site van de Stripdagen wordt aangekondigd wanneer de veiling start en eindigt www.stripdagenhaarlem.nl.

 

 

 

Mobiele versie afsluiten