- Advertentie -
Home Haarlem Internationaal Orgelfestival Haarlem start op 16 juli

Internationaal Orgelfestival Haarlem start op 16 juli

Heel Haarlem Orgelt van 16 tot en met 30 juli 2022

0
Openingsconcert Grote of St.-Bavokerk Orgelfestival. Fotografie: Frijkje Bakker.

Twee weken lang, van 16 tot en met 30 juli, is Haarlem de standplaats voor het meest bekende orgelfestival ter wereld: het Internationaal Orgelfestival Haarlem. Net zoals in voorgaande edities is er naast de vele concerten op diverse locaties door de stad een internationaal improvisatieconcours. Bijzonder dit jaar zijn jazz, stomme film met livemuziek en vrouwelijke organisten die werken van vrouwelijke componisten spelen.

Op zaterdag 16 juli trapt het festival af met de gratis toegankelijke Haarlemse Orgeldag. Deelnemers kunnen wandelen door de historische binnenstad van Haarlem en de Waalse Kerk, Nieuwe Kerk, Josephkerk, Lutherse kerk en Doopsgezinde Kerk aandoen, om tussen 11.00 en 17.00 uur te luisteren naar korte concerten.

De Haarlemse Orgeldag start om 11.00 uur in de Grote Zaal van de Philharmonie met een kop koffie en Gerrie Meijers die het befaamde Cavaillé-Coll-orgel bespeelt. Na dit concert zijn er door het festival twee wandelroutes uitgezet naar de verschillende kerken. Kinderen kunnen die dag in de Grote of St.-Bavokerk zelf een orgel bouwen en vervolgens bespelen. Stadsorganist Anton Pauw sluit deze dag af op het net gerestaureerde wereldberoemde Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk.

Met een concert in de Grote of St.-Bavokerk met organist Hayo Boerema en het Nationaal Gemengd Jeugdkoor onder leiding van de Letse dirigent Sigvards Kļava, start op zaterdagavond 16 juli officieel het Internationaal Orgelfestival Haarlem. Burgemeester Jos Wienen opent op deze avond het meest bekende orgelfestival ter wereld. Ook in de 54e editie ontvangt het festival musici en ensembles uit de hele wereld.

Naast de soloconcerten op o.a het wereldberoemde Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk zijn er in diverse Haarlemse kerken en in de Philharmonie optredens die de enorme muzikale variëteit van het orgel laten horen. Het festival duurt tot en met zaterdag 30 juli.

Heel Haarlem Orgelt
Peter Ouwerkerk, leider van het Internationaal Orgelfestival Haarlem: “Terwijl we mensen uit de hele wereld op bezoek krijgen, onze musici door Haarlemse gastgezinnen worden opgevangen en we vele vrijwilligers hebben, kennen de meeste Haarlemmers het festival niet. Maar daar brengen we nu verandering in: Heel Haarlem Orgelt! Ontdek het ook en kom genieten van ons twee weken lange festival.”

Van jazz, klassiek toe en met stomme film
Bijzonder dit jaar zijn jazz, stomme film met livemuziek en vrouwelijke organisten die werken van vrouwelijke componisten spelen.

  • Jazz-saxofonist Ben van Gelder en toetsenist Kit Downes op het Cavaillé-Coll-orgel spelen op donderdag 21 juli in de Grote Zaal van de Philharmonie werken van John Coltrane en Paul Bley en improvisaties op muziek van Olivier Messiaen, Jehan Alain en György Ligeti.
  • Voor aanvang van dit jazzconcert op donderdag 21 juli is in de Kleine Zaal van de Philharmonie een concert van sopraan Bauwien van der Meer, organist Gerrie Meijers, harpist Doriene Marselje en het Helikon Quartet. Zij spelen werken uitsluitend van vrouwelijke componisten zoals Lili Boulanger en Ig Henneman.
  • De Grote of St.-Bavokerk is op dinsdagavond 26 juli het decor van maar liefst vier stomme films, geprojecteerd op een levensgroot filmdoek. Organisten Franz Danksagmüller en Gabriele Agrimonti improviseren op het Müller-orgel bij onder andere de legendarische film van Georges Méliès, A Trip to the Moon uit 1902.
  • Organist Leo van Doeselaar presenteert met musici afkomstig van de Nederlandse Bachvereniging op woensdag 27 juli een lunchconcert in de Gravenzaal van het Stadhuis Haarlem. Van Doeselaar laat tijdens dit concert het orgel horen als ensemble-instrument met werken van o.a. Georg Frederic Handel en Joseph Haydn.

Volledige programma via orgelfestivalhaarlem.nl.

Improvisatieconcours het hart van het festival
Al sinds 1951 is het Improvisatieconcours het hart van het Internationaal Orgelfestival. Acht vooraanstaande improvisatoren delen hun passie voor het orgel. Een internationale jury selecteerde uiteindelijk de organisten Sebastian Benetello, Marcel Eliasch, Niklas Jahn, Cyril Julien, David Kiefer, Harmen Trimp, Wouter van der Wilt en Evan Bogerd. De winnaar ontvangt 4500 euro en een reeks concerten in binnen- en buitenland.

Over het Internationaal Orgelfestival Haarlem
Het festival werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht op initiatief van de Gemeente Haarlem om het Müller-orgel bij het Holland Festival te betrekken. In 1951 vond de eerste editie van het Internationaal Orgelimprovisatieconcours plaats. In 1955 werd de Zomeracademie voor Organisten toegevoegd aan het festival. Sinds 1986 is het festival een tweejaarlijks evenement, dat altijd in de tweede helft van de maand juli plaatsvindt. Vanuit de hele wereld trekken organisten naar dit beroemde Haarlemse festival om deel te nemen of concerten en masterclasses bij te wonen. Het festival is uitgegroeid tot het meest bekende orgelfestival ter wereld.

 

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten