Aanvulling programma Pletterij oktober 2022.

ZAT 15 OKT: BOEKPRESENTATIE JOHANNA GEELS
Op zaterdagmiddag 15 oktober presenteert uitgeverij In de Knipscheer in de Pletterij Wat een tuin ziet als hij slaapt, het romandebuut van Johanna Geels.
Aan het programma werken mee Johanna Geels, Peter de Rijk, Inge Niicole, zangeres Sterre Nacca en gitarist Dani Nacca.
Aanvang 14.30, toegang gratis.

MA 17 OKT: TEGENLICHT MEET-UP: REBRANDING ANARCHY
Meet Up met Abel van Gijlswijk, zanger van de Amsterdamse punkband Hang Youth, en Joost Flint, schrijver van het boek ‘Rebellie in de jaren ‘80’. Twee generaties gaan met elkaar in gesprek over hun zoektocht naar een alternatief voor het kapitalisme, in de jaren ’80 van de vorige eeuw en de jaren ’20 van deze eeuw. Gratis toegang. Aanvang 20.00 uur.

DI 25 OKT: DEBAT ABORTUSSTRIJD
De Rooie Vrouwen Zuid-Kennemerland houden dinsdag 25 oktober in de Pletterij een debat over abortusstrijd anno nu. Met als spreekster Lilianne Ploumen, groot voorvechter van abortusrechten en oprichter van She Decides. Met een bijdrage van Lydia Hofman, voorzitter van de Rooie Vrouwen PvdA. Aanleiding is de voortdurende demonstratie van een groep Amerikaanse mannen bij abortuskliniek Bloemenhove en de impact van machtige lobby’s die deze anti-abortus groepen financieren.
Aanvang 20.00, gratis toegang, wel reserveren! Gratis drankjes.

ZO 30 OKT: LEZINGEN OVER SLAVERNIJ
Schrijvers Fred de Haas en Aart Broek vertellen zondag 30 oktober in het ‘literair cafe’ in de Pletterij over hun recente boeken die handelen over de geschiedenis van de slavernij. De lezingen zijn onderdeel van verschillende activiteiten van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland.
Fred de Haas gaat in op de historische en religieuze achtergronden die verklaren waarom juist zwarte mensen het slachtoffer werden van de slavenhandel. Aart Broek heeft zich verdiept in een pamflet van Medardo de Marchena, Caribisch schrijver en anti-kolonialist. Hoewel formeel de slavernij was afgeschaft op de Nederlands-Caribische eilanden, kwam er van de beoogde emancipatie niet veel terecht vond hij. In 1929 schreef hij een aanklacht. De Nederlandse regering beschouwde hem als staatsgevaarlijk en stopte hem in een interneringskamp op Bonaire. Zijn aanklacht is onlangs herontdekt en door Aart Broek vertaald in het Nederlands.
Presentatie Franc Knipscheer. Aanvang 15 uur. Toegang gratis, graag reserveren via de website.



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig: