- Advertentie -
Home Overig nieuws Gezondheid Café Chantant vervolgd na succes eerste editie

Café Chantant vervolgd na succes eerste editie

0
Na het overweldigende succes van onze première afgelopen november is Café Chantant Haarlem terug op donderdag 15 december van 15.00 uur tot 17.00 uur in 't Wapen van Kennemerland. Café Chantant is speciaal voor mensen met dementie die graag actief blijven en mee willen doen in het sociale en culturele leven. Ingezonden foto.

Na het overweldigende succes van onze première afgelopen november is Café Chantant Haarlem terug op donderdag 15 december van 15.00 uur tot 17.00 uur in ’t Wapen van Kennemerland. Café Chantant is speciaal voor mensen met dementie die graag actief blijven en mee willen doen in het sociale en culturele leven.

De kracht van samen zingen
De muzikale middagen met de titel Café Chantant zijn een initiatief van Stichting Participatie met Dementie en zanger met Alzheimer Franc Janssen. ”Zingen houdt me op de been,” zegt Franc Janssen. Drie jaar geleden kreeg De 70-jarige Haarlemmer de ziekte van Alzheimer. De diagnose raakte hem hard en maakte een einde aan zijn carrière als zanger en gitarist van de folk-band waarmee hij twintig jaar lang door het land had getoerd. Hij is blij met de Café Chantants. Een maandelijks zangcafé waar hij de kracht en het plezier van samen zingen deelt met lotgenoten.

Elke maand samen zingen
Elke derde donderdag van de maand van 15.00 uur tot 17.00 uur wordt er samen gezongen in Haarlem. Op het repertoire staan bekende Engels- en Nederlandstalige popliedjes, zoals I did it my way van Frank Sinatra. Een wereldhit die Franc niet voor niets in het repertoire heeft opgenomen. “Iedereen kent dit lied wel. Het is een heerlijke meezinger,” vertelt Franc. “Maar het typeert ook waar ik sta. Iemand die zich beseft dat zijn einde nadert en ondanks de pijn die dat met zich meebrengt ook liefdevol terugkijkt op het leven.” Het is een melancholische constatering en Franc haast zich te zeggen dat hij nog lang geen afscheid neemt. “Nee, want zingen houdt me op de been!

Café Chantant in heel het land
En dat is precies waarom Franc en het Participatiekoor de handen ineen hebben geslagen en Café Chantant oprichtten. Een zangcafé waar mensen, ondanks een haperend brein, hun interesses en hun verlangens naar waardevolle sociale contacten kunnen blijven vormgeven. Gewoon in de kroeg, waar ze niet de patiënt, maar gewoon mens zijn. De mens die net als ieder ander talenten heeft en wil blijven genieten van het plezier dat je aan samen zingen beleeft. ‘’We zijn gestart in Haarlem, maar op 20 december organiseren we ook een Café Chantant in Bussum. Het doel is om overal in Nederland Café Chantants te openen,” zegt Franc trots.

Meer zang, minder zorg
Franc is ervan overtuigd dat samen zingen hem langer gezond en bij de pinken houdt. Dat plezier gunt hij ook andere mensen die last hebben van dementie. Daarom heeft artistiek leider van het Participatiekoor, Erik Zwiers, hem afgelopen zomer uitgenodigd daar samen vorm aan te geven. “Franc heeft volkomen gelijk als hij zegt dat muziek maken hem op de been houdt. Dat is precies de reden waarom ik de Participatiekoren startte,” vertelt Erik. “Muziek maken en samen zingen is een effectieve manier om mensen met dementie mee te laten doen in het culturele en sociale leven. Ze zijn gelukkiger, hebben betere sociale relaties en ervaren meer positieve gezondheid. Het Café Chantant is er dan ook voor iedereen die samen wil zingen en kan een opstapje zijn om wekelijks samen met een maatje te gaan zingen, net als Franc. Ik wil dan ook iedereen oproepen: Houd je van zingen en heb je een paar uurtjes in de week over? Kom langs in Café Chantant, zing met elkaar en maak kennis met het participatiekoor. Het koor waarin iedereen telt.

Kaartverkoop
Kaartjes voor Café Chantant kosten 10 euro (inclusief een hapje en drankje) en zijn te krijgen via de website www.participatiekoor.nl/event-details/cafe-chantant-haarlem.

 

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten