- Advertentie -
Home Haarlem Hergebruik Haarlemse gebouwen & (on)zichtbare Netwerken Nieuwe exposities in ABC Architectuurcentrum Haarlem

Hergebruik Haarlemse gebouwen & (on)zichtbare Netwerken Nieuwe exposities in ABC Architectuurcentrum Haarlem

0

In de vier zalen waar de afgelopen maanden de grote en succesvolle tentoonstelling over architect Van Loghem in het ABC stond opgesteld, zijn nu twee nieuwe exposities opgebouwd.

OVERNIEUW is de titel van de expositie waarbij de schijnwerper is gezet op het hergebruik van Haarlemse gebouwen. Denk aan de recent getransformeerde Koepelgevangenis, de plannen voor de voormalige V&D maar ook aan honderden voormalige winkelpanden die een nieuw leven hebben gekregen als woning. De andere expositie betreft er een over het thema ‘Netwerken’. Hier wordt getoond hoe onze leefomgeving in belangrijke mate wordt bepaald door de zichtbare en onzichtbare verschijningsvorm van netwerken: van straten en 4G-masten tot waterleidingen en elektriciteitskabels. Beide exposities zijn tot medio maart 2023 te zien.

OVERNIEUW
Als een kantoor, school, ziekenhuis, kerk, fabriek zijn functie verliest, staan er eigenlijk twee wegen open: slopen of hergebruiken. De verspilling van grondstoffen, de aanzienlijke schade aan het klimaat en het verlies van identiteit bij sloop en nieuwbouw resulteren dikwijls tot hergebruik. OVERNIEUW gaat bekende en minder bekende voorbeelden van Haarlems hergebruik laten zien. Vanzelfsprekend ontwikkelt het ABC ook weer een uitgebreid randprogramma bij de expositie. Zo zullen we rondleidingen en fietstochten organiseren maar ook discussiebijeenkomsten over vragen als ‘Heeft hergebruik per definitie de voorkeur boven nieuwbouw?’ of ‘Moet hergebruik in eerste instantie altijd onderzocht worden?’ (zie www.architectuurhaarlem.nl/activiteit/overnieuw).

Netwerken: zichtbaar & onzichtbaar
Onze huizen zijn met elkaar verbonden door zichtbare en onzichtbare netwerken: van straten, voetpaden, spoorwegen en kanalen tot elektriciteitskabels, waterleidingen en rioolbuizen. Onze leefomgeving wordt in belangrijke mate bepaald door de verschijningsvormen van al die netwerken. Het mobiliteitsnetwerk is daarbij het meest zichtbaar en overheersend. En sinds de uitvinding van de telefonie zijn communicatie en informatieoverdracht óók zichtbaar en onzichtbaar aanwezig. Maar hoe hebben al die netwerken zich ontwikkeld? En welke ruimtelijke (neven)effecten heeft de toename van informatie- en datastromen? Deze expositie, het vierde en laatste deel van het meerjarig project ‘In Haarlem staat een huis’, laat dat zien (zie www.architectuurhaarlem.nl/activiteit/netwerken-zichtbaar-onzichtbaar).

Voor de meest actuele informatie over deze exposities zie de ABC-website of meld je aan voor de nieuwsbrief van het ABC! Verwacht: In het kader van een uitgebreid Haarlems programma rond de kunststroming Dada komt in de gang van het ABC van 8 januari tot en met 5 maart 2023 de expositie ‘DaDa te kijk’. De opening hiervan is op zondag 8 januari om 16.00 uur en wordt verricht door Ariel Alvarez, initiatiefnemer van deze tentoonstelling.

Info
ABC Architectuurcentrum Haarlem
Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem

Openingstijden: di.-za. 1200-1700 uur, zon. 1300-17.00 uur
Entree: 4 euro en met Museumkaart gratis.
Het ABC is op maandagen gesloten.

 

 

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten