Oekraïens Kerstconcert 2023 Haarlem [Foto’s & video]

0

Op zaterdag 7 januari vierden Oekraïners in Haarlem Kerst. Hiervoor had Haarlem4Ukraine vier koren uitgenodigd. Twee van de vier koren bestaan uit vluchtelingen.

De Oekraïners willen met muziek hun dankbaarheid tonen voor wat er voor hen gedaan is het afgelopen jaar. Muziek verbindt. Daarom was iedereen van harte welkom om naar de Nazarener Kerk in Haarlem te komen. De NOS was aanwezig om een opname te maken voor de Journaal uitzending van 20.00 uur.

Voor Oekraïners is Kerstmis een tijd van eenheid, warmte, dankbaarheid en vriendschap. Omdat zij een andere kalender hanteren, namelijk de Juliaanse en niet de Gregoriaanse, valt hun kerst op 7 januari. Maar ook op 25 december vieren sommigen kerst. Belangrijker dan de datum is het gegeven dat de Oekraïners samen willen komen. Niet alleen een ontmoeting onderling, maar ook met Haarlemmers.

Vier koren
Vrij snel na hun vlucht naar Haarlem hebben Oekraïners steun gevonden bij elkaar door samen te zingen. Onder leiding van Alla Tolstova, gevlucht uit Kiev, repeteren wekelijks een kinderkoor en een volwassenkoor. Al eerder trad het kinderkoor, bestaande uit een paar zeer jonge zangeressen, op in de KoepelKathedraal St. Bavo aan de Leidse Vaart. Een ander koor dat zaterdag een optreden gaf was Koor Makivka, een jong Oekraïens folk ensemble uit Amsterdam. Zij zongen net als hun voorouders over de seizoenen in het jaar: kerstliederen, lente-, zomer-, en oogstliederen, lyrische en spirituele composities.

Het vierde koor dat op het programma stond was het Haarlems Gemengd Koor. Dirigent van het in 1921 opgerichte klassieke koor is Ago Verdonschot. Hij begeleidt behalve het Haarlems Gemengd Koor o.a. ook het Rotterdams operakoor en het Amsterdams operakoor. In 1996 is het Haarlemse koor, met als vaste begeleider op piano Hans van Beelen, bekroond met de Koninklijke onderscheiding de “Royal Medal of Honor”.

Traditioneel kersteten in Oekraïne
Bij de podiumwisseling van de koren was er interessante informatie over de traditionele gebruiken met de Kerst. Net als in Wit-Rusland worden op kerstavond 12 gerechten gegeten. Twaalf gerechten zijn het symbool voor de twaalf apostelen. Kutya is ook in Oekraïne een belangrijk gerecht. Uzvar, een drank gemaakt van gedroogde vruchten, appels, peren en pruimen, op smaak gebracht met honing en Holubtsi, een gerecht uit de oven gemaakt met diverse groenten, rijst of boekweit, verpakt in grote bladeren zuurkool of de bladeren van ingemaakte bieten, vormen een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Dat geldt ook voor Varenyky, een soort gevuld brood.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

 

 

 

 

 

 

- Advertentie -

Geef een reactie