In het kader van de ABC-expositie ‘Netwerken: zichtbaar & onzichtbaar’ geeft op woensdagavond 22 februari Misja van Veen een presentatie in het ABC. Architect Misja van Veen is Associate Project Director bij UNStudio. Hij heeft uitgebreide ervaring met verschillende stedenbouwkundige projecten waaronder het Brainport Smart District project in Helmond en Station Arnhem Centraal. De laatste jaren heeft hij ook gewerkt aan een nationale visie voor NL 2050, een toekomstvisie voor Schiphol en mobiliteit-hub-netwerken.

Op de expositie ‘Netwerken: zichtbaar & onzichtbaar’ wordt ruim aandacht besteed aan Brainport Smart District (BSD) in Helmond. Dit project van UNStudio is een uniek, duurzaam woonconcept dat experimenteren en ‘learning by doing’ omarmt. BSD richt zich op de zogenoemde ‘early adapters’.

Bewoners delen bijvoorbeeld de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals centrale energieopwekking en landbouw, en bedrijven richten zich primair op innovatief onderzoek. In Helmond wordt gestart met een pilotproject van deze ‘slimste wijk ter wereld’ met 100 huizen, die gemonitord gaan worden.

Vervolgens gaat er in ca. 10 jaar tijd 1.500 nieuwe huizen en 12 hectare bedrijventerrein gerealiseerd worden op basis van de behoeften van mensen die in het gebied wonen en werken. De ambitie is om een duurzame, circulaire en sociaal samenhangende buurt te realiseren die geniet van gezamenlijke voedselproductie, waterbeheer, energieopwekking, gezamenlijk digitaal gegevensbeheer en revolutionaire transportsystemen. Het kenmerkende karakter is het toepassen van de nieuwste technologieën en kennis van onder netwerken, waarmee BSD echt een ‘living lab’ is.

Info
datum: woensdagavond 22 februari 2023
aanvang: 20.00 uur (inloop v.a. 19.30 uur)
locatie: ABC, Groot Heiligland 47 Haarlem
toegang (incl. koffie/thee): 7,50 euro of 5 euro met MK, Haarlempas of ABC-vriendenpas
tickets: aan de deur of bestel online via website ABC: www.architectuurhaarlem.nl