- Advertentie -
Home Overig nieuws Boeken De Meester van Haarlem

De Meester van Haarlem

Herinneringen van 100 jaar beroepsonderwijs en de transitie van schoolgebouw tot wooncomplex

0

Alles om ons heen verandert en niets blijft zoals het was. Met deze gedachte werkte fotografe Charlotte Bogaert sinds 2010 aan een boek waarin verleden, heden en toekomst van een Haarlemse plek centraal staan. De Meester is een beeldverhaal over een gebouw en haar bewoners. Het boek toont de grote maatschappelijke veranderingen in de betekenis van beroepsvorming en vakmanschap in de afgelopen 100 jaar.

Ik fotografeerde het gebouw als school, tijdens de leegstandsbeheer en gedurende de gehele verbouwing. Ik vond het een mooi idee dat de timmerman die de dakgoot restaureerde hier zelf zijn opleiding kon hebben genoten. Van oud-leerlingen en -leraren kreeg ik foto’s en herinneringen waarmee ik de geschiedenis tot leven kon brengen.

Het boek is een wandeling door het gebouw en de tijd. Per lokaal vertellen foto’s en getuigenissen van mensen over de afgelopen 100 jaar. De voorbeelden zijn exemplarisch voor de tijdgeest en daarmee voor de veranderingen die Nederland heeft doorgemaakt.

Het begon allemaal bij de behoefte aan gespecialiseerde vakmensen voor de groeiende industrialisering, mechanisering en motorisering van Nederland. Het linkerdeel was voor de Ambachtsschool, rechts zat de MTS. Het monumentale schoolgebouw aan de Verspronckweg in Haarlem is sinds 1920 voor veel jongeren de start geweest van hun maatschappelijke loopbaan.

De school, die een eeuw lang onder meer timmermannen, bouwkundigen en elektriciens opleidde, werd in WOII geconfisqueerd door het Duitse leger en kreeg een NSB directeur. In de loop van de jaren zijn er verbouwingen geweest, schoolsystemen veranderden, de MTS verhuisde, er waren fusies, de naam van de school werd meerdere keren gewijzigd, tot de school in 2010 verhuisde en de eerste bewoners er in trokken voor leegstandsbeheer. In 2019 startte de verbouwing tot appartementencomplex. Het tekort aan vakmensen in Nederland werd duidelijk zichtbaar. Meer dan 80% van de bouwers kwam niet uit Nederland. De eerste fase werd in voorjaar 2022 opgeleverd. In het laatste deel, de nieuwbouw, zijn onlangs de bewoners ingetrokken.

Info
De Meester van Haarlem | Charlotte Bogaert | ISBN 9789082055344 | € 45,-

De tentoonstelling in het Noord-Hollands archief t/m 17 juni 2023 is een aanvulling op het boek. Aan de hand van objecten, foto’s en verhalen worden verschillende studierichtingen belicht.

De expositie in het ABC Architectuurcentrum t/m 3 september 2023 belicht de architectuur van toen en nu, door architect Rik Bakker (INBO).

 

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten