De Sociëteit Vereeniging is trots op het pand Zijlweg 1 dat 100 jaar geleden geopend werd

0

De geschiedenis van de sociëteit dateert al vanaf 1856. Een groep van 24 ondernemende Haarlemmers richtten naar Engels voorbeeld de sociëteit Vereeniging op. Het werd een bloeiend netwerk van ondernemers, beleidsmakers, wetenschappers, bestuurders, medici en juristen. Tot 1923 was de sociëteit gehuisvest in een pand met een concertzaal op Lange Begijnestraat. Het is nu de plek waar de Philharmonie (Phil) zich bevindt.

Begin 20e eeuw kocht de gemeente Haarlem het sociëteitscomplex. Het bestuur van de Vereeniging kocht een oude boerderij met grond aan de Zijlweg. Architect Van den Ban, bekend van onder meer het Droste-gebouw, ontwierp een schitterend gebouw voorzien van een markante voorgevel en een eigentijds interieur met veel klassieke elementen. Fraaie ornamenten, glas-in-loodvensters, tegeltableaus werden aangebracht en zijn nog steeds zichtbaar in dit gemeentelijk monument. Op 2 mei 1923 werd de nieuwe Sociëteit officieel in gebruik genomen.

Al meer dan honderd is Zijlweg 1 voor de Sociëteit Vereeniging de plek, het gebouw, het podium waar actieve en enthousiaste mensen samenkomen en waar vriendschap, ontspanning, kunst en cultuur hoogtij vieren!

Ter gelegenheid van dit heuglijke feit is er een Fotoboek samengesteld met beelden van het pand Zijlweg 1 en de geschiedenis van de Sociëteit Vereeniging. Op 22 september zal tijdens een feestelijke bijeenkomst die start om 16.30 uur aan de burgemeester Jos Wienen het eerste exemplaar worden aangeboden. Na afloop van de overhandiging zijn er rondleidingen door het gebouw en is de expositie van vijf kunstenaars, Manon Baptist, Sander van Walsum, Martine de Ruiter, Ruud Zweypfenning en Lottie Buit, te bewonderen. Deze expositie zal tot en met de Kunstlijn in november te zien zijn.

Daarnaast is er volop de mogelijkheid om te ontmoeten onder het genot van een drankje en hapje.Zolang de voorraad strekt kunnen geïnteresseerden zich aanmelden om de feestelijke bijeenkomst mee te maken middels onze website www.societeitvereeniging.nl/agenda/eeuwfeest-zijlweg-1.

 

 

 

 

 

 

 

- Advertentie -

Geef een reactie