VoorleesExpress in Noord-Holland viert Kinderboekenweek en zoekt enthousiaste vrijwilligers

0
Reading Book Bookmark Read Nature  - FotoRieth / Pixabay
FotoRieth / Pixabay

Het thema van de Kinderboekenweek (4-15 oktober) is dit jaar ‘Bij mij thuis’. Dit thema sluit naadloos aan bij het uitgangspunt van de VoorleesExpress. De vrijwilligers van de VoorleesExpress komen wekelijks thuis bij gezinnen waar kinderen moeite hebben met taal. Ze lezen, praten en doen taalspelletjes. Samen met ouders zoeken ze naar leuke manieren om de taalontwikkeling en lezen te stimuleren. De VoorleesExpress in onder andere Amsterdam, Haarlem en Alkmaar grijpt het thema van de Kinderboekenweek dan ook graag aan om enthousiaste voorlezers op te roepen om zich aan te melden als nieuwe vrijwilliger.

Samen zorgen voor een talige thuisomgeving
Kinderen die thuis actief worden gestimuleerd bij het verbeteren van leesvaardigheden presteren beter op school en deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop. Dat blijkt uit onderzoek[1]. Maar veel ouders vinden het lastig om een taalrijke thuisomgeving te creëren, doordat ze zelf moeite hebben met taal en lezen. Voor hen is voorlezen niet vanzelfsprekend. De vrijwilligers van de VoorleesExpress spelen een belangrijke rol door met kinderen talige activiteiten te doen. Zo laten ze kinderen en ouders ervaren hoe leuk dat is en dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Al meer dan 12000 gezinnen bereikt in Noord-Holland én de VoorleesExpress bestaat al 15 jaar in Amsterdam en 10 jaar in Waterland
Dit najaar viert VoorleesExpress het vijftien jarig jubileum en ook de VoorleesExpress in Waterland (Purmerend en omgeving) viert een feestje. Zij bestaan alweer tien jaar. Inmiddels zijn er zestien locaties in Noord-Holland. Sinds 2008 hebben vrijwilligers hier al 245.000 bezoeken gebracht aan meer dan 12.000 gezinnen. En omdat de VoorleesExpress zoveel gezinnen thuis bezoekt, zijn ze nog op zoek naar vrijwilligers!

Phuc is vrijwilliger bij de VoorleesExpress in Waterland
Phuc vertelt: “De eerste paar keer dat ik bij een nieuw gezin kom, neem ik veel verschillende boeken mee zoals fantasieverhalen en informatieve boeken, bijvoorbeeld over wetenschap of de ruimte. Ik kijk wat een kind leuk vindt en ik probeer een beetje te prikkelen. Louis houdt wel van gekke boeken, zoals nu over een robot die allemaal dingen doet als je aan knopjes draait. In twintig weken kan ik echt een band opbouwen met mijn voorleeskind. Ik zie het als samen avonturen beleven. En ik voel me altijd heel welkom, ik word enthousiast ontvangen door de kinderen en de ouders en het heeft een goed effect.

Als vrijwilliger maak je een enorm verschil
Anne Heinsbroek, directeur Stichting VoorleesExpress, vertelt wat voor verschil een vrijwilliger kan maken. “De vrijwilliger komt een half jaar lang in de thuisomgeving en bouwt een band op met het gezin. Op die manier krijg je een uniek inkijkje in wat ouders belemmert, maar vooral ook waar ze goed in zijn en waar ze enthousiast van worden. Onze vrijwilligers kijken vervolgens op welke manier ze hierop met taalactiviteiten kunnen aansluiten. Daarmee is de kans het grootst dat ouders het zelf ook gaan oppakken. De nadruk ligt op plezier. Taal moet vooral leuk zijn. En het mooiste is dat uit onderzoek naar het effect van de VoorleesExpress blijkt dat deze aanpak ook echt een meetbaar effect heeft op de taalontwikkeling. Kinderen gaan significant vooruit in verhaalbegrip. Dus als vrijwilliger maak je echt het verschil!

Ook vrijwilliger worden bij de VoorleesExpress? Kijk op www.voorleesexpress.nl.

 

 

 

 

 

- Advertentie -

Geef een reactie