Poëziefestival terug in het centrum van Haarlem

Hemelvaartsdag - 9 mei 2024

0
Podium met Jan Kal bij Cafe Koops. Fotografie: Marjon van de Vegt.
Podium met Jan Kal bij Cafe Koops. Fotografie: Marjon van de Vegt.

De organisatie van de Haarlemse Dichtlijn weet zich in de zevende hemel: het jaarlijkse poëziefestival is terug in het centrum van Haarlem. Met de openingsbijeenkomst in de Bavo op de Grote Markt. Daarna verspreiden de honderd deelnemende dichters zich over zes podia op bijzondere plaatsen in het hart van Haarlem.

Aanmelden als deelnemer kan dit jaar niet meer, het maximum is bereikt. “En daar zijn we best trots op,” vertelt Anneruth Wibaut die de inschrijvingen ontvangt, “want daarmee zijn we terug bij de aantallen van voor corona, in 2019. Het laat de grote behoefte zien van mensen om emoties en gevoelens onder woorden te brengen en te delen. De Haarlemse Dichtlijn biedt hiervoor het podium.

In 2020 werd het festival afgelast, in 2021 niet georganiseerd en in 2022 voor het eerst weer ‘corona-proof’ op één locatie gehouden. Ook in 2023 durfde de organisatie nog geen festival aan ‘als vanouds’ en koos voor vier podia op één locatie: het Verhalenhuis in Haarlem Noord.

Nu is de Haarlemse Dichtlijn dus terug in het centrum op Hemelvaartsdag, 9 mei 2024. Met het thema: hemel. Stadsdominee Tom de Haan opent het festival en Renske Leijten neemt het eerste exemplaar van de festivalbundel in ontvangst.

De podia staan: in de Bavo – met Tom de Haan; in de kelder van Irish pub The Wolfhound – met presentator/dichter Mireille Buldeo Rai; in de tuinkamer van yogacentrum Hof20 – met gastvrouw van de poëzieleesgroep in de Kennemer Boekhandel, Ingrid Elsing;, op het terras van Café Koops – met de debatleider van De Pletterij, Jan Hoekema; op de tekenzolder van Kunst Zij Ons Doel in de Waag – met organisator van ‘Feest der Poëzie’, Simon Mulder; en in de kapel van het Rosenstock-Huessy Huis – met Renske Leijten.

En er is meer. In de Bavo maakt fotograaf Michiel Wijnbergh een installatie met foto’s van de deelnemende dichters. En in De Waag exposeert beeldend kunstenaar Octavie van Vloten onder de passende titel ‘Niet meer Slapen’.

Het festival is gratis voor bezoekers. Voor 12 euro is de festivalbundel te koop met van elke deelnemer een nog niet eerder gepubliceerd gedicht. Bij aanschaf draag je bij aan de bekostiging van het festival.

Iedereen is welkom, om 12.00 uur in de Bavo, en daarna om 13.15 uur, 14.25 uur en 15.35 uur op de bijzondere podia met telkens 10 verschillende dichters die iets ‘hemels’ met je delen. Luister maar!

Waar staan onze podia en wie presenteert daar?

(1) In de Bavo sta je in heilig licht onder de hemelboog in het Hoogkoor. De hemelboog is een blauwgeschilderde zuilenpartij met engelen, het Hoogkoor de besloten ruimte in de kerk waar het bijschrijfboek ligt over vreugde en verdriet. Stadspredikant Tom de Haan is hier de presentator. Als geen ander kent en erkent hij de kracht van het gesproken woord.

(2) Bijna recht tegenover de ingang van de kerk vind je de Ierse pub The Wolfhound. Een Ierse pub is zoveel meer dan een pub, het is ook een restaurant en een huiskamer. Hier maak je vrienden!
En deze Haarlemse pub heeft een welfkelder die het daglicht buitensluit. Op dit bijzondere podium is docent, dichter, schrijver en performer Mireille Buldeo Rai uit Amsterdam de presentator. Veilig ondergronds.

(3) Om de hoek, via de Lange Begijnesteeg naar de Rosse Buurt op het Begijnhof, is yogacentrum Hof20 met toegang tot de Middeleeuwse ommuurde tuin het podium van presentator Ingrid Elsing, poëziedeskundige en liefhebber. Hier valt alles wat ademhaalt op de juiste poëtische plek.

(4) Oud en vertrouwd is ons buitenpodium in de Damstraat op het terras bij Café Koops. Hier houden voorbijgangers en fietsers nieuwsgierig stil om naar de optredende dichters te luisteren. Jan Hoekema, debatleider bij de Pletterij, is hier de presentator. Vorig jaar op ons festival in het Verhalenhuis, verraste hij publiek en deelnemers met zijn scherp luisterend oor.

(5) Aan het Spaarne staat De Waag. Op de zolderverdieping -let wel: twee trappen op met uitgesleten treden- in bezit van de vereniging voor beeldende kunstenaars Kunst Zij Ons Doel, vind je de ‘Teekenzolder’ uit 1821. Met onze presentator Simon Mulder, organisator van ‘Feest der Poëzie’, weet je je verzekerd van voordrachten in oude tijden toen de wereld nog niet te kijk lag op internet, maar aandacht en ogen vroeg om te zien wat je zag.

(6) Aan de overkant van het Spaarne, ten slotte, staat ons podium in de kapel achter de St-Jacobsschelp in de muur van het Rosenstock-Huessy Huis. Dit vroegere Sint Jacobs Godshuis was pleisterplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella in Noord-Spanje. Ook de Sultanstrail naar Istanbul, te voet of op de fiets, vertrekt hier. Renske Leijten, oud-Kamerlid voor de SP en schrijfster van ‘Leuker kunnen we het niet maken’: het levensverhaal over de advocaat Eva González Pérez die het toeslagenschandaal aan het rollen bracht, ontvangt hier deelnemers en publiek en helpt ze op weg.

 

 

 

 

 

 



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig:


Geef een reactie