Expositie Mien Ruys in ABC

  0
  Start
  zo
  01
  okt2017
  Einde
  ma
  15
  jan2018
  Groot Heiligland 47 Haarlem

  Locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem

  Adres: Groot Heiligland 47 Haarlem

  Website:

  Kosten: €. 6,00

  Mien Ruys – tuin- en landschapsarchitect 1904-1999

  Onlangs verscheen de monografie Mien Ruys 1904-1999; zoeken naar de helder lijn van auteur Leo den Dulk. Voor het ABC is dit aanleiding om - met het boek als basis – een project te organiseren bestaande uit onder meer een reizende expositie over het werk en leven van deze bijzondere tuin- en landschapsarchitect. Daarnaast wordt met het project de actuele vraag beantwoord hoe haar gedachtengoed tegenwoordig wordt voortgezet door de huidige generatie praktiserende tuin- en landschapsarchitecten en -ontwerpers én daarna door de toekomstige generatie.

  Mien Ruys is de belangrijkste Nederlandse tuinarchitect van de 20ste eeuw en wordt ook in het buitenland gezien als een van de voornaamste vertegenwoordigers van de moderne stroming in de tuin- en landschapsarchitectuur. Wat Gerrit Rietveld voor de architectuur betekende en Piet Mondriaan voor de Stijl-beweging, was zij voor de groene buitenruimte.

  Expositie: verleden
  Deel een van de tentoonstelling is het verhaal Mien Ruys, zoals dat ook in het boek wordt getoond. Op een twintigtal panelen/banieren - aangevuld met objecten als bielsen en gewassen grindtegels en interviews op beeld met onder anderen Piet Oudolf, Pieter Buijs en Annet Scholma - wordt leven en werk van Mien Ruys aanschouwelijk gemaakt. De expositie is toegespitst op de ontwikkeling van haar oeuvre dat uitgebreid wordt getoond door middel van plattegronden, tekeningen en kleurenfoto’s. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van haar oorspronkelijke dagboeken waarin zij onverbloemd vermeldt voortdurend zoekende te zijn naar heldere lijnen.

  Expositie – heden
  Voor deel twee van de expositie zijn ontwerpers en gerenommeerde bureaus aangezocht die nu in de huidige praktijk staan. De invulling die zij op de expositie gaan geven is gebaseerd op de vraag: Hoe vertaal jij als tuin- en landschapsarchitect/ontwerper de ‘erfenis’ en het gedachtengoed van Mien Ruys in je eigen werk? Waar is dat in jouw ontwerpen (concreet) zichtbaar. De volgende bureaus en ontwerpers gaan op deze vraag in: Buro Mien Ruys (Annet Scholma); HOSPER (Hanneke Kijne); Bureau B+B (Jeanette Visser); Climmy Schneider bureau voor Tuinontwerp en beplantingsadvies; Studio Toop (Carrie Preston); Buro Carolien Barkman Tuinen; Jacqueline van der Kloet - tuinontwerp en beplantingsadvies; Natascha van de Ban Landschapsarchitectuur en stedelijk ontwerp; Carien van Boxtel tuin en landschapsontwerp;  Bureau COPIJN (Sander Rombout), bureau Sanne Horn.

  Expositie – toekomst
  Voor deel drie van de tentoonstelling wordt samengewerkt met oa Hogeschool Larenstein. Studenten minor Stedelijke Beplanting ‘kruipen in de huid’ van Mien Ruys en zich buigen zich over een of meer hedendaagse onderzoeksvragen en werken deze uit in ontwerpen uitwerken.

  Expositie in ABC Architectuurcentrum Haarlem van 1 oktober t/m 15 januari
  bezoekadres: Groot Heiligland 47 -2011 EP  HAARLEM
  openingstijden: di.-za. 12.00-17.00 uur; zo. 13.-17 u. (maandags gesloten)
  info: www.archiectuurhaarlem.nl / tel. 023 534 05 84
  entreeprijs: expositie 6 euro (ABC-vrienden korting)

  Categorie  Haarlem Kunst & cultuur Nieuws

  Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
  Voer je e-mailadres in:


  (Geleverd door FeedBurner)
  Vorig artikelConcert
  Volgend artikelVertellingen en Expositie van kunstschilder Frans Buissink
  De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.

  Laat een bericht achter

  Please enter your comment!
  Please enter your name here