Veertig WO2-veteranen delen herinneringen aan (on)vrijheid in nieuwe verhalenbundel

Verhalen van Noord-Hollandse veteranen in boek ‘Militaire Ooggetuigen. 75 jaar bevrijd: herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europe en Azië’

0

Vandaag (donderdag 22 oktober) verschijnt het boek ‘Militaire Ooggetuigen. 75 jaar bevrijd: herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europe en Azië’. Hierin vertellen veertig Tweede Wereldoorlog-veteranen over hun herinneringen aan uitzendingen en de bevrijding. Onder hen ook vijf Noord-Hollandse veteranen, zoals Jan Bulthuis* uit Edam en Gerard Koster* uit Haarlem. Avontuurlijke, maar ook heftige verhalen over krijgsgevangenschap, vliegen voor de RAF en uitzendingen naar Australië en Japan. Aanstaande donderdag nemen minister van Defensie, Ank Bijleveld en verschillende veteranen de eerste exemplaren van het boek in ontvangst.

Op basis van interviews uit de ‘Interviewcollectie Nederlandse Veteranen van het Veteraneninstituut’ tekenden auteurs Jeoffrey van Woensel en Marjolein van der Werf (beiden historici bij het Kennis- en Onderzoekscentrum van het Veteraneninstituut) de unieke verhalen van veertig Tweede Wereldoorlog-veteranen op. Iedere veteraan was op geheel eigen wijze betrokken bij de bevrijding van Europa en Azië; als verzetsstrijder, militair of krijgsgevangene. Zo vertelt Jan Bulthuis uit Edam in het boek over de landing van Duitse watervliegen, zijn lidmaatschap van een knokploeg en hoe hij deelnam aan de bevrijding van dertig terdoodveroordeelde verzetsmensen. Ook Gerard Koster uit Haarlem deelt zijn herinneringen in de verhalenbundel. Koster was krijgsgevangene in een kamp in Mühlberg, werd verplicht in Duitse fabrieken te werken en overleefde het bombardement op Dresden.

Het boek geeft een inkijk in de avontuurlijke en spannende, maar vaak ook heftige en indrukwekkende ervaringen van de veteranen. Rijkelijk geïllustreerd, met niet eerder gepubliceerde afbeeldingen, nemen de verhalen de lezer mee naar de stranden in Normandië in juni 1944 of de bevrijding van krijgsgevangenkampen in Japan in 1945. De persoonlijke verhalen voegen een extra dimensie toe aan de algemene kennis van de Tweede Wereldoorlog in Europa en Azië.

Overhandiging aan veteranen en minister Bijleveld
Aanstaande donderdag, 22 oktober, ontvangen vijf veteranen het boek persoonlijk – en coronaproof- overhandigd door de auteurs. Die dag gaan auteurs Van der Werf en Van Woensel langs bij in totaal vijf Tweede Wereldoorlog-veteranen die in het boek aan het woord komen. Alle vijf de veteranen krijgen het boek persoonlijk overhandigd. Als afsluiting van deze bijzondere route, ontvangt ook minister van Defensie, Ank Bijleveld, een exemplaar uit handen van de auteurs. Al deze bijzondere ontmoetingen zijn de hele dag via de social media kanalen van het Veteraneninstituut te volgen.

Informatie over het boek
Titel: Militaire Ooggetuigen. 75 jaar bevrijd: Herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europa en Azië
Lancering: Donderdag 22 oktober 2020
Auteurs: Jeoffrey van Woensel en Marjolein van der Werf
Uitgever: Flying Pencil NL B.V., Utrecht
Omvang: 272 pagina’s, geïllustreerd, gebonden, hardcover, kleur, 17x24cm
ISBN: 978-90-818702-9-0
Prijs: € 25,95

Het boek is te bestellen via uitgeverij Flying Pencil.

* Veteranen Jan Bulthuis en Gerard Koster zijn inmiddels beiden overleden. De interviews vonden al langere tijd geleden plaats en zijn recent opgenomen in het nieuwe boek.

- Advertentie -