Alles voor het moederland

0

Lezing door Michel Krielaars, auteur en chef Boeken van NRC Handelsblad

Op uitnodiging van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Athenaeum Boekhandel Haarlem komt op 23 mei, aanvang 20:00 uur, chef Boeken van NRC Handelsblad en auteur Michel Krielaars samen met mezzosopraan Henriette Schenk en accordeonist Ellen Boers naar Haarlem. Krielaars zal na zijn succesvolle boek Het brilletje van Tjechov nu vertellen over zijn net verschenen boek Alles voor het moederland, de Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman.

Zijn voordrachten worden afgewisseld met Jiddische liederen uit Odessa, communistische opbouwliederen en strijdliederen van het Rode Leger. Een bijzondere avond in de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstraat 32). De toegangsprijs bedraagt € 10,- (inclusief drankje). Kaarten zijn verkrijgbaar bij Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70, Haarlem en op de website van de Bibliotheek.

Naar aanleiding van Stalins ideeën over het toekomstige Rusland schilderde kunstenaar Joeri Pimenov in 1937 ‘Het nieuwe Moskou’, dat een tijd verbeeldt van vrouwenemancipatie, vrijheid, gelijkheid en broederschap. Net zoals Pimenov geloofden velen dat voor de nieuwe Sovjetsamenleving offers gebracht moesten worden. Onder hen bevonden zich de Russische-Joodse schrijvers Isaak Babel en Vasili Grossman. Zij waren enthousiast over het nieuwe Rusland en waren blind voor de door Stalins begane wreedheden. Zo kon het gebeuren dat er in 1937 zo’n 800.000 Sovjetburgers met een nekschot werden geëxecuteerd, 1,7 miljoen mensen werden gearresteerd, 350.000 burgers naar strafkampen werden verbannen. Pas toen Babel en Grossman niet meer konden schrijven wat ze wilden en ze merkten dat de werkelijkheid van het communisme niet strookte met hun eigen idealen, raakten ze ontgoocheld. Aan de hand van hun bewogen levens schetst Krielaars een beeld van een meedogenloze wereld, waarin het vermoorden van onschuldige burgers een gewone zaak was en het individu kapot werd gemaakt.

Michel Krielaars is chef Boeken van NRC Handelsblad en was daarvoor jarenlang correspondent in Rusland. Hij schreef romans en verhalen en won met zijn non-fictiedebuut Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland, de Bob den Uyl Prijs 2015.

Mezzosopraan Henriette Schenk studeerde zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Ze werkte mee aan verschillende operaproducties. Accordeonist Ellen Boers specialiseerde zich aanvankelijk in het Balkan-, Roma- en Klezmerrepertoire. In de loop der jaren breidde haar belangstelling zich uit naar de klassieke muziek.

Info
Dinsdag 23 mei | 20:00 – 21:30 uur | € 10,- (inclusief drankje)
de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 in Haarlem