Expositie in showroom Meerglas

0

Van dinsdag 6 juni t/m maandag 31 juli vindt in de ruime en aantrekkelijk ingerichte showroom van de firma Meerglas, Paxlaan 6 te Hoofddorp, een expositie plaats met het werk van de kunstenaar Peter Millenaar. De showroom is van maandag t/m zaterdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur.

Na zijn pensionering wilde Millenaar voor de wintermaanden aan een nieuwe hobby beginnen. In het voorjaar en in de zomer is hij namelijk veelal druk in de weer met zijn fraaie tuin rondom zijn huis. Werken met hout had al jaren zijn belang-stelling. Via een vroegere buurman mocht hij een aantal oude tekeningen lenen, waarmee houtsnijwerk kon worden gemaakt. Maar na het tweede theeblaadje had hij het wel gezien, dit was toch niet wat hij wilde.

Ik wilde eigenlijk iets persoonlijks maken, iets wat iemand herkent”. Zo ontstond het idee om aan de hand van een uitvergrote foto een portret te maken van kleine stukjes hout, een soort mozaïek dus. Het eerste portret betrof zijn kleindochter. Later volgde de portretten van de andere familieleden en recentelijk is het portret van koningin Maxima gereed gekomen.

Omdat hout in allerlei kleuren voorkomt, kun je die uitstekend toepassen in kleuren van een gezicht. Voor het donkere hoofdhaar gebruikt Millenaar donkerbruine houtsoorten zoals bijvoorbeeld ebbenhout en meranti, het lichte vurenhout is geschikt voor de lichte delen van het gezicht en eikenhout heeft een zachte kleur en geeft het gezicht aan de schaduw zijde een warme uitstraling.

Ik zaag het benodigde hout in kleine staafjes van zes bij zes millimeter en gebruik voor een portret ongeveer 8.000 stukjes hout”. Er komt geen verf aan te pas, want het portret ontstaat uit de kleuren van puur natuur hout. Als er 80 houtstaafjes in de breedte en 100 staafjes in de hoogte zijn verwerkt heeft het portret, inclusief lijst, een afmeting van ongeveer zestig bij tachtig centimeter.

Hoe lang ik ongeveer met zo’n portret bezig ben ? Ach het is een hobby, je werkt er aan als je er weer gelegenheid voor hebt, maar bij elkaar zal het toch gauw ongeveer vijftig uur in beslag nemen. Het is leuk om te doen. Een aantal maanden geleden was ik bij een meubelmaker hier in de buurt en vroeg of hij wat rest stukken hout voor me had. Hij wees me naar de hoek en zei, kijk maar wat je kunt gebruiken. Een paar weken geleden had ik opnieuw een paar stukken hout nodig. Ik was net klaar met het portret van mijn kleindochter en nam het mee naar diezelfde meubelmaker. In zijn werkplaats zette ik het portret pontificaal op zijn werkbank. Wat is dat, vroeg hij. Ja, antwoordde ik, dat is gemaakt van jou houtrestanten. Hij was zeer verrast en riep zijn collega erbij. Ik mocht daarna opnieuw zoeken tussen zijn afvalstroken”.

Millenaar vindt veel voldoening in het uitoefenen van zijn hobby. De contacten die hij er mee opdoet zijn leuk, het zagen van al die soorten hout is vaak een ontdekkingsreis en het eindresultaat is veelal persoonlijk en bijzonder.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)