Start Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s

0

Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, presenteert de eerste foto voor het project Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s. Hiermee geeft hij het startsein voor het project, waarbij de inwoners van Noord-Holland worden gevraagd om hun originele foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in te zenden. De commissaris van de Koning maakt zijn eigen keuze bekend op vrijdagochtend 15 november in het Provinciehuis in Haarlem.

Volgend jaar viert Noord-Holland 75 jaar vrijheid. Inwoners van Noord-Holland worden opgeroepen om beeldmateriaal met hun verhaal in te sturen. Ook historische verenigingen en archieven doen aan het project mee.

In januari kiezen Noord-Hollanders uiteindelijk 25 foto’s uit een selectie van 50 foto’s. Het resultaat is een ’visueel canon van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Holland’. Samen met de selecties uit de andere provincies wordt op landelijk niveau een eindselectie gemaakt van 100 foto’s. Deze 100 foto’s vormen het visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en worden in de Tweede Kamer tentoongesteld.

Reizende fototentoonstelling
De bedoeling is om de Tweede Wereldoorlog in beeld te brengen in 5 thema’s: militaire strijd en bevrijding; vervolging en uitsluiting van Joden, Sinti en anders denkenden; Duitse aanwezigheid; verzet en repressie; dagelijks leven.

Mensen kunnen hun foto’s inzenden via de website www.in100fotos.nl.

In de loop van april maakt het NIOD van de 50 geselecteerde Noord-Hollandse foto’s een pop up tentoonstelling. Deze tentoonstelling reist tijdens de vrijheidsmaand door de provincie.

Samenwerkende organisaties
In Noord-Holland wordt het fotoproject georganiseerd door de provincie Noord-Holland, het NIOD, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Noord-Hollands Archief (NHA).

Het fotoproject wordt uitgevoerd in opdracht van het Platform WO2, waarin diverse organisaties samenwerken zoals het NIOD, de Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De start op 15 november
Op de startbijeenkomst geeft na het welkomstwoord van de commissaris van de Koning, Erik Somer, projectleider bij het NIOD, een toelichting op WO2 in 100 foto’s. Aansluitend licht Lieuwe Zoodstra, directeur van het Noord-Hollands Archief, het belang van beeldmateriaal toe. Daarna geeft Filip Bloem, collectiebeheerder van het Verzetsmuseum, een kort college over hoe je origineel beeldmateriaal herkent. Tenslotte presenteert Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, de eerste foto van de 50.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)