Ben niet bang (6+) in de Toneelschuur

0

Op zondag 11 oktober 2015 speelt het gezelschap Maas theater en dans de voorstelling Ben niet bang (6+) om 15:00 uur in Toneelschuur te Haarlem. Moniek Merkx schreef voor deze voorstelling een nieuwe tekst geïnspireerd op Who’s afraid of Virginia Woolf? en mixt theater met dans en mime, zoals ze eerder met veel succes deed in Alleen op de wereld.

Ben niet bang is een woordenstroom als een waterval door twee topacteurs gecombineerd met acrobatische bewegingen van twee zwijgende, fysieke spelers. Twaalf meisjes (9 tot 12 jaar) spelen om beurten de rol van het kind. In Haarlem is dat Coco Doorn.

Ben niet bang
Je kan voor alles bang zijn: voor een boze wolf of een spook onder je bed. Maar honderd keer vervelender is het als volwassenen de hele tijd over je hoofd heen zitten te bekvechten. Iedereen maakt wel eens ruzie, maar sommige mensen kunnen het echt heel bijzonder goed. Virginia en Wolf maken een hele nacht lang ruzie, zelfs als de buren op bezoek komen. Ze doen het zo goed dat je er gewoon keihard om moet lachen. En gelukkig, het kind grijpt tenslotte in. Dat is altijd beter.

Na het zien van deze voorstelling ben je nooit meer bang, of althans, niet voor ruzie. De twee acteurs Niek van der Horst en Manon Nieuweboer praten je de oren van je hoofd. De buren maken zonder een woord te zeggen ook heel virtuoos ruzie.

Ben niet bang is een woordenstroom als een waterval door twee topacteurs gecombineerd met acrobatische bewegingen van twee zwijgende, fysieke spelers. Moniek Merkx schrijft een nieuwe tekst en mixt theater met dans en mime, zoals ze eerder met veel succes bijvoorbeeld deed in Alleen op de wereld. Geïnspireerd op Who’s Afraid of Virginia Woolf? van Edward Albee.

Regisseur Moniek Merkx over Ben niet bang
“Ik wil graag weer eens met Niek en Manon werken. Die twee topacteurs. Een woordenstroom creëren en die doorsnijden met een stille dansante kracht. En dat dan met zo’n gevaarlijk onderwerp als ruzie maken. Dat mag niet met kinderen erbij. Maar het gebeurt natuurlijk erg veel. Hoe kan je van dit gegeven een stuk maken voor kinderen, waarin ze patronen gaan herkennen en moeten lachen om die idiote volwassenen? Dat vind ik een spannende opdracht.”

12 Jonge acteurs
Voor het eerst werkt Maas met kinderen als acteurs. Twaalf meisjes in de leeftijd van 9-12 jaar uit het hele land, maar vooral uit Rotterdam en omgeving spelen om beurten de rol van ‘het kind’, een kleine maar belangrijke rol. De kinderen zijn tijdens een auditie gekozen uit een pool van 48 auditanten, zowel kinderen met theaterervaring (jeugdtheaterschool) als wel kinderen zonder ervaring.

Info
Zondag 11-10-2015, 15.00 uur. Toneelschuur Haarlem.

Advertentie