Jong toptalent en gevierde meesters in het nieuwe klassieke seizoen ’19-’20 in Haarlem

0

Het nieuwe klassieke seizoen brengt eeuwen muziekgeschiedenis, veel hoogtepunten en verrassende uitstapjes, verklankt door jong toptalent, geweldige kamermuziekensembles en gevierde meesters. Komend seizoen is er veel aandacht voor jonge musici waaronder violist Niek Baar als ‘artist in residence’. Daarnaast twee uitblinkers, de Weense violist Emmanuel Tjeknavorian en cellist Kian Soltani, in de serie Topsolisten. De beroemde Jussen broers staan in de pianoserie ‘Meesters aan het klavier’.

Het nieuwe klassieke muziekseizoen loopt van september 2019 tot en met juni 2020. De kaartverkoop start op donderdag 7 maart 2019 vanaf 10 uur.

Jong talent inspireert
De jonge Nederlandse violist Niek Baar speelt vioolparels in zijn serie ‘De Keuze van’ en brengt samen met zangeres Magda Mendes de Portugese volksziel tot leven. In de serie ‘Topsolisten’ excelleren de ‘Janine Jansens van de toekomst’: de Weense violist Emmanuel Tjeknavorian en de cellist Kian Soltani. In de serie ‘Strijkers’ de vier jonge Franse strijkers van Quatuor Arod die de afgelopen tijd prijs na prijs wonnen. Duo Perforator brengt spannende elektronische muziek samen met hobomuziek in de serie Club Phil.

Nieuwe invloeden en grenzen verkennen
Holland Baroque verkent grenzen in muzikale ontmoetingen met Daniël Lohues in een zoektocht naar Bach en met het beroemde London Community Gospel Choir met Handel. Andere vernieuwers zijn de musici van Opera2Day. Dit gezelschap brengt in de Stadsschouwburg een bewerking van de opera ’The Fall over the House of Usher’ van minimalist Philip Glass naar het wonderlijke en zeer spannende verhaal van Edgar Allen Poe. Tania Kross reist met haar programma ’Van Mozart tot Madonna’ kriskras door de eeuwen heen. Vaste partner Nederlands Blazers Ensemble staat al tientallen jaren garant voor avontuurlijke muziekprogramma’s in de Philharmonie. In Club Phil staat meteoroloog Peter Kuipers Munneke met pianist Ralph van Raat stil bij het klimaat. In dezelfde serie baadt Remy van Kesteren in lichtkunst in zijn programma ‘Shadows’.

Magisch Beethovenjaar
1770 is een magisch jaartal in de muziekgeschiedenis: Ludwig van Beethoven zag het levenslicht. In de Bach Cyclus geven musici met een missie een frisse kijk op het machtige oeuvre van deze componist. In De 48 uur van staat hij zij aan zij met een andere grootheid: Dimitri Sjostakovitsj. Het Nederlands Blazers Ensemble eert Beethoven met een uniek arrangement van zijn ‘Negende Symfonie’ en Floris Kortie vertelt in Phil Academy hoe Beethoven de wereld veranderde.

Traditie blijft
De tapasserie op de zondagmiddag zit weer bomvol muzikale traktaties zoals de expressieve tonen van altviolist Dana Zemstov, een sierlijk harpconcert met Lavinia Meijer en een mysterieuze Beethoven. Uiteraard komt het huisorkest Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest met twee series, is er een Frommerkerst en komt de Bachvereniging met een Mariavespers en Toonkunstkoor met de Matthaüs Passion.

Net als vorig seizoen wordt ook komend jaar een aantal concerten vanuit de Philharmonie live gestreamd naar verzorgingshuizen in de regio waardoor mensen die niet naar concerten kunnen komen, toch kunnen meegenieten.

Wat Nieuw Klassiek programma september 2019 t/m juni 2020 bekend!
Waar Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem
Start kaartverkoop donderdag 7 maart 2019 vanaf 10.00 uur
Presentatie dinsdag 5 maart 2019 om 20.00 uur Philharmonie
Informatie en kaartverkoop www.theater-haarlem.nl.