Noord-Hollands Archief start crowdfundingcampagne voor tentoonstelling over Koninklijke Joh. Enschedé

0

Sinds vier jaar bewaart het Noord-Hollands Archief (NHA) het bedrijfsarchief van de Haarlemse drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé in zijn depots. Daar moet nu verandering in komen. Vanaf eind september komt er een vaste, gratis toegankelijke tentoonstelling in de Janskerk op de Jansstraat in Haarlem. Om dit grote project te realiseren zoekt het NHA via het platform voordekunst sponsoren.

De Haarlemse drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé bestaat al sinds 1703 en drukte onder meer bankbiljetten, postzegels en de oudste nog bestaande krant ter wereld: De Oprechte Haarlemse Courant, tegenwoordig het Haarlems Dagblad. Enschedé bezat bovendien ook een internationaal gerenommeerde lettergieterij. Door de eeuwen heen hebben grote namen, zoals M.C. Escher, Lion Cachet, Piet Zwart en Jan van Krimpen voor Enschedé bankbiljetten en postzegels voor het bedrijf ontworpen.

Het Noord-Hollands Archief heeft met de ontwerpstudio Studio Louter (bekend van de herinrichting van de presentatie van de collectie Rijksmuseum Boerhave) een plan ontwikkeld voor een aansprekende, interactieve tentoonstelling die de vele facetten van het eeuwenoude familiebedrijf Enschedé voor het voetlicht brengt. De collectie, die een stuk nationaal erfgoed is waar de Haarlemmers en heel Nederland trots op mogen zijn, bevat duizenden stukken prachtig grafisch materiaal. Doordat het gehele archief bewaard is gebleven kan het hele proces van opdracht, ontwerp tot eindproduct inzichtelijk worden gemaakt.

Het Noord-Hollands Archief wil met zijn campagne € 33.000 ophalen om de tentoonstelling en de centrale installatie van de tentoonstelling, een fantasiepers, te maken. Tegenover een bijdrage staan mooie tegenprestaties, waaronder een spinnenkopje van de drukkerij en een prent van de lettergieterij. Ook geheel verzorgde bedrijfsuitjes en gebruik van de grote zaal, de Commandeurszaal, in de 700 jaar oude monumentale kerk staan op de lijst.

De crowdfundingcampagne via www.voordekunst.nl/noordhollandsarchief loopt nog tot 15 maart 2019.