De gemeente Haarlem voert deze week de eerste betalingen uit van de eenmalige energietoeslag van 800 euro. De maatregel is bedoeld om financieel kwetsbare inwoners te ondersteunen bij de hoge energierekeningen. In Haarlem hebben huishoudens met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm recht op de eenmalige toeslag.

De toeslag wordt automatisch uitbetaald aan Haarlemmers die een bijstandsuitkering en/of HaarlemPas hebben, en hoofdbewoner zijn op hun adres. Van een deel van de HaarlemPashouders is het bankrekeningnummer niet bekend. Deze groep ontvangt voor eind april de bevestiging dat zij recht hebben op de eenmalige toeslag. Zij ontvangen de 800 euro nadat zij hun bankrekeningnummer hebben doorgegeven.

Huishoudens die geen HaarlemPas hebben, maar wel een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm, kunnen zelf een aanvraag indienen. Dit kan vanaf begin mei met een aanvraagformulier op de website over de energietoeslag. Voor de regeling geldt geen vermogenstoets.

Toename energiearmoede voorkomen
Het college van B en W wil met de uitvoering van de eenmalige energietoeslag duidelijkheid geven aan alle rechthebbenden en begint daarom deze week met het uitvoeren van de eerste betalingen. Het college geeft hiermee ook gehoor aan de oproep van minister Schouten voor Armoedebeleid om niet te wachten met het verstrekken van de toeslag totdat de wettelijke regeling definitief rond is.

Wethouder Roduner: “We willen kwetsbare Haarlemmers met deze regeling zo snel mogelijk helpen met de enorm gestegen energiekosten. Tegelijkertijd weten we dat het niet in alle gevallen genoeg zal zijn. Ik roep Haarlemmers die problemen hebben met het betalen van hun energierekening, of andere geldzorgen hebben, op om vooral contact op te nemen met onze budgetcoaches. We willen voorkomen dat de energiearmoede structureel toeneemt.

Voor vragen over de energietoeslag kunnen inwoners mailen naar energietoeslag@haarlem.nl.

Inwoners met geldzorgen kunnen contact opnemen met de budgetcoaches van de gemeente via budgetcoaching@haarlem.nl.

 

 

 

- Advertentie -