Openingstijden winkels Haarlem centrum naar 3×7

0

De winkels in het centrum van Haarlem zijn vanaf donderdag 5 november 2015 op donderdag, vrijdag en zaterdag open tot 19.00 uur (3×7). Deze verruiming van de openingstijden, waarbij winkels een uur langer open zijn dan voorheen, is vooralsnog een pilot. Na een half jaar wordt er geëvalueerd.

Het voorstel voor de 3×7 openstelling komt van de Centrum Management Groep (CMG) en is enthousiast ontvangen door de winkeliers. Met deze aanpassing willen ondernemers inspelen op de behoefte van het winkelend publiek; de consument wordt steeds beweeglijker, hecht meer aan beleving en waardeert winkelsteden die maatwerk bieden. Bovendien zorgt 3×7 voor een betere aansluiting van de retail op de horeca, waardoor zij elkaar meer versterken.

Eigen keuze winkelier
De 3×7 openstelling betekent echter niet dat winkeliers niet op andere tijden open mogen zijn. Het is aan iedere winkelier zelf om te bepalen op welke dag hij zijn deuren opent en voor hoe lang. Dat mag maandag tot en met zaterdag tot 22.00 uur en op zondag (van 12.00) tot 18.00 uur. Door invoering van de 3×7 openstelling wordt de huidige koopavond op donderdag niet langer gepromoot.

Eenduidigheid
Ondanks de grote vrijheid voor de individuele winkelier streeft de CMG naar eenduidigheid in het beleid. In de eerste plaats om duidelijkheid te scheppen richting de consument. Daarnaast omdat consensus onder de winkeliers bijdraagt aan de versterking van de retail in Haarlem en daarmee aan een goed shopklimaat voor de consument. CMG heeft daarom in onderling overleg met haar partners, waaronder Ondernemersvereniging Haarlem Centraal, Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Haarlem en Haarlem Marketing besloten tot de invoering van de 3×7 openstelling.

Evaluatiemoment
De CMG is zich er terdege van bewust dat de gevolgen van de verandering voor een deel van de winkeliers groot kunnen zijn. De praktijk moet straks uitwijzen of de nieuwe openingstijden positief uitpakken en of er wellicht aanpassingen gewenst zijn. Daarom is besloten tot een proefperiode van zes maanden. Aansluitend op die periode vindt een evaluatie plaats.

Geadviseerde openingstijden winkels Haarlem centrum
Maandag 13.00 tot 18.00 uur
Dinsdag en woensdag 09.30 tot 18.00 uur
Donderdag 09.30 tot 19.00 uur (*)
Vrijdag 09.30 tot 19.00 uur (*)
Zaterdag 9.30 tot 19.00 uur (*)
Zondag 12.00 tot 17.00 uur
(*) afwijkende openingstijden

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)