Expositie ‘VRSVP, Horizontal living & Virtual dreaming’ – 37PK Haarlem

Ontsnappen aan de werkelijkheid in de virtuele wereld

0

Waarschijnlijk is er nog nooit zo veel digitaal gewerkt als de afgelopen jaren. Maar ook nog nooit zo veel digitaal gedroomd. Welke fantastische vormen dat laatste kan aannemen, kun je zien in de tentoonstelling ‘VRSVP, Horizontal living & Virtual dreaming’, die zondag 18 september om 16.00 uur geopend wordt in 37PK.

Kunstenaars Maria Mombers, Valentina Gal en Ytje Veenstra, spelen met hun VR werk ieder op hun eigen virtuele manier met de beperkingen van de werkelijkheid en de mogelijkheden van de fantasie. De expositie, gecureerd door Marianne Hotske Hamersma , is tevens het lanceermoment voor de start van twee nieuwe VR-educatieprogramma’s van 37PK die later dit jaar te boeken zijn voor scholen.

De kunstenaars
Beeldend kunstenaar Maria Mombers (1998) woont en werkt in Rotterdam. Haar schilderijen, illustraties en videowerken zijn veelal geïnspireerd door het internet en pop- en jongerencultuur. Haar werk ‘Create ur ParadiZ’ is een onderzoeksproject over virtuele werelden dat in 2021 is ontworpen om digital natives tussen de 12 en 26 jaar de kans te geven aan hun slaapkamermuren te ontsnappen en hun ‘perfecte wereld’ vorm te geven in Virtual Reality-platform Mozilla Hubs.

Valentina Gal (1994) is geïnteresseerd in onze vaak hyperrealistische samenleving waarin we door social media worden opgescheept met onhaalbare idealen. Door tijdelijk in een andere wereld te stappen – online of offline – zoeken mensen een zekere ontspanning. Gal wil via haar werk die andere wereld laten zien. Haar werk ‘The Spirit is willing, but the Flesh is Furry’ (2020) is een video-installatie waarin we worden opgenomen in de wereld van ‘furry fandom’, een subcultuur waarin mensen een alter ego aannemen als furry.

Ytje Veenstra studeerde illustratie en werkt(e) voor een verscheidenheid aan (inter)nationale opdrachtgevers. Haar bruisende, kleurrijke werk heeft als basis onderzoek en diepgaande kennis van de afgebeelde thema’s. In haar Virtual Reality-project ‘De beginjaren – reizen door het huis van mijn grootouders’ herschiep ze het huis waar haar grootouders vanaf 1945 hebben gewoond, in een klein dorpje in Friesland.

Twee educatieprogramma’s
Marianne Hotske Hamersma ontwikkelt samen met Ytje Veenstra en VRcafe Haarlem een educatief programma voor Meet Art Now waarin middelbare scholieren kennismaken met 3D-tekenen in de virtuele wereld waar de mogelijkheden oneindig lijken. De workshop kan eind dit jaar geboekt worden via www.meetartnow.nl.

De workshop ‘Create ur ParadiZ’ van Maria Mombers kan geboekt worden door scholen tijdens de tentoonstelling. Mail info@meetartnow.nl voor informatie.

Praktische info
De expositie ‘VRSVP, Horizontal living & Virtual dreaming’ wordt 18 september geopend om 16.00 uur en is te bezichtigen t/m zondag 30 oktober. 37PK is open van donderdag t/m zondag tussen 13.00-16.00, entree gratis.

 

 

 

 

- Advertentie -

Geef een reactie