Kunst en ambacht komen samen in het Open Monumenten weekend

0

Het programmaboekje van de Open Monumentendagen Haarlem is deze week uitgekomen en kan vanaf heden gratis worden afgehaald bij VVV Haarlem aan de Grote Markt. Zo’n 80 monumenten, groot en klein, zetten in het weekend van 12 en 13 september hun deuren open voor het publiek.

Dit jaar hebben de Open Monumentendagen als thema ‘ Kunst & Ambacht’, ook in Haarlem wordt speciaal aandacht gegeven aan dit thema. Het monument is bij uitstek de plaats waar kunst en ambacht samenkomen. Naast zoals gebruikelijk de aandacht voor de architectuur van de monumenten wordt nu ook meer de focus gelegd op de toegepaste kunsten die daarin te zien zijn, zoals podiumkunsten, beeldende kunsten en muziek. Natuurlijk krijgen ook de ambachten in en rond de monumenten dit jaar extra aandacht en wordt duidelijk hoe onmisbaar deze zijn.

Haarlem Cultuur Festival 12 en 13 september
Twee dagen lang ademt de hele stad Haarlem kunst en cultuur. Naast de 80 monumenten openen ook de Haarlemse cultuurinstellingen hun deuren voor het Haarlem Cultuur Festival. Het wordt één explosie van cultuur waarmee de start van het nieuwe culturele seizoen in Haarlem wordt ingeluid.
Haarlem Cultuur Festival is een gratis toegankelijk festival met o.a. optredens op het gebied van dans, theater en literatuur, workshops, voorproefjes van voorstellingen en exposities, eten & drinken georganiseerd door Haarlemse culturele instellingen, artiesten, bands, amateurverenigingen, winkeliers, expositieruimtes, en horecagelegenheden.

Enkele highlights zijn:

• Theatergroep Eglentier gaat op promotour door de stad voor hun nieuwe voorstelling ‘I love Toppop’
• Dance in Art geeft een preview van hun voorstelling over Frieda Kahlo
• Maar liefst 125 koren laten zich horen op de vele monumentale locaties
• Rond het thema “Kunst & Ambacht’ zijn diverse werkplaatsen op monumentale locaties te bezoeken, waaronder Haarlems Hout in de Haarlemmer Kweektuin
• Op 13 september wordt het jaarlijkse Jopenfestival op het Nieuwe Kerksplein weer georganiseerd met Jopenbier in de hoofdrol
• In Het Badhuis zijn workshops animatiefilmpjes maken van Digilab
• Frénk van der Linden interviewt bekende Nederlanders in 023 minuten passie van in de Philharmonie
• De Toneelschuur organiseert net als vorig jaar een kinderontbijt op zondagochtend
• In het Frans Hals museum krijgt publiek een inkijkje in de restauratie van Hals’ meesterwerk Regentessen van het Oudemannenhuis

Kijk voor meer informatie ook op www.haarlem.nl, hier is het programmaboekje ook te downloaden.