Gigalift ‘The Escapator’ op Grote Markt brengt liftopsluiting onder aandacht

1

Wie op 11 of 12 november over de Grote Markt in Haarlem loopt, kan niet om The Escapator heen. Met deze 12 meter hoge attractie wil het Liftinstituut de Haarlemmers op een leuke manier laten ervaren hoe het is om vast te zitten in een lift. Tegelijkertijd is de boodschap ook serieus. “Wát je ook doet als je opgesloten zit; bevrijd nóóit jezelf, want dat is levensgevaarlijk”, waarschuwt het Liftinstituut.

Jochem van Gelder. Fotografie: © Jean Pierre Heijmans.
Jochem van Gelder. Fotografie: © Jean Pierre Heijmans.

SBS-presentator Jochem van Gelder zal ook instappen voor een ritje met The Escapator. Op woensdag 11 november om 10.00 uur verricht hij namelijk de officiële opening. Van Gelder vindt dat overigens best spannend, want hij zat al eens vast in de lift. Sindsdien pakt hij liever de trap.

Stroomstoring
Voorlichter Koos van Lindenberg van het Liftinstituut: “Tijdens de Week van de Veilige Lift, van 9 tot en met 15 november, vragen we landelijk aandacht voor het thema liftopsluiting. We willen Nederland namelijk bewuster maken van hoe je moet handelen als je vastzit in de lift.” De keuze voor Haarlem lag voor de hand: “Het is de hoofdstad van de provincie waar begin dit jaar veel liften stilstonden tijdens een grote stroomstoring.

In The Escapator worden de liftpassagiers op ludieke wijze uitgedaagd om zelf een oplossing te vinden, wanneer de lift tussen de begane grond en de eerste verdieping komt stil te staan. Hoe zorgen zij ervoor dat zij de lift weer veilig kunnen verlaten?

Onderzoek
De Liftinstituut-cijfers liegen er niet om. Met 47.000 Nederlanders die jaarlijks vast komen te zitten, en een totale opsluitingstijd van 42.500 uur per jaar lijkt een campagne meer dan gerechtvaardigd. Van Lindenberg: “Naast ons eigen onderzoek heeft ook onderzoeksbureau Motivaction een enquête uitgevoerd. Daaruit blijkt dat maar liefst 1 op de 4 Nederlanders ooit heeft vastgezeten in de lift.

Verontrustend is dat 36% zichzelf zou proberen te bevrijden uit de lift. Dat is levensgevaarlijk, omdat je daarbij de kans loopt om in de schacht terecht te komen. Wie het evenwicht verliest, kan diep vallen. Wat ons betreft is er maar één goed advies: rustig blijven, alarm indrukken en wachten op hulp van een storingsdienst of mensen die daarvoor zijn opgeleid.

Liftangst
De speciale campagnesite www.vastindelift.nl vertelt niet alleen wat je moet doen bij een liftopsluiting. De site helpt ook angstfabels de wereld uit. Liftangstpsycholoog Debby Romberg van TranQ: “Vastzitten in de lift is de ultieme angst van mensen met liftangst. Sommigen geven bijvoorbeeld aan dat ze bang zijn geen lucht meer te krijgen. Het is goed dat het Liftinstituut aangeeft dat zoiets nooit kan gebeuren. Een lift blijkt trouwens ook nooit naar beneden te kunnen vallen.

Een echte aanrader voor mensen met liftangst vindt Romberg The Escapator niet. “Wie de liftangst wil overwinnen, kan beter vaker een lift pakken die je zonder oponthoud naar de juiste etage brengt.

- Advertentie -
Vorig artikelNationale 50+ Weekend in Zandvoort aan Zee
Volgend artikelWat verwacht jij van de Bibliotheek
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.

1 REACTIE

Comments are closed.