Regio IJmond-Zuid Kennemerland vraagt 1 miljoen euro subsidie

0

De regio IJmond-Zuid Kennemerland vraagt een miljoen euro innovatiesubsidie; het exacte bedrag is 1.055.000 euro. Dit komt uit de landelijke subsidieregeling van honderd miljoen euro voor energiebesparing in bestaande koopwoningen. Namens de regio IJmond-Zuid Kennemerland diende de gemeente Haarlem en Omgevingsdienst IJmond de subsidieaanvraag in.

De aanleiding was de klimaattop in Parijs. Daardoor heeft het Rijk 100 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor energiebesparing in bestaande koopwoningen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken beheert dit geld en formuleerde een aantal doelen, waaronder een innovatiesubsidie met de naam ‘Innovatieve Aanpakken’.

Energiebesparing in bestaande koopwoningen

Oude woningen renoveren naar energieneutraal
De subsidieregeling is bedoeld voor regionaleaanpakken om bestaande koopwoningen ineens of in stappen naar energieneutraal te renoveren. Regio’s konden samen met ondernemers een aanvraag doen. De regio IJmond-Zuid Kennemerland schreef zich samen met ongeveer 45 ondernemers in onder de naam ‘Eerst Aanpakken, Dan Opschalen!’. Namens de regio IJmond-Zuid Kennemerland diende de gemeente Haarlem en Omgevingsdienst IJmond de subsidieaanvraag in. De subsidieaanvraag is positief beoordeeld. Daarmee ontvangt de regio een financiële bijdrage van 50.000 euro voor het uitvoeren van de eerste fase van de Innovatieve Aanpak.

Stichting Huizen Aanpak krijgt grote rol
In de Innovatieve Aanpak is een grote rol weggelegd voor de bestaande Stichting Huizen Aanpak die oude woningen in de regio wil verduurzamen. De Stichting bestaat uit bouwers, installateurs, architecten, adviseurs en overheden. De Stichting fungeert als betrouwbare lokale gids en ontzorgt de consument. De Stichting ontwikkelt energieneutrale verbouwingen voor zes woningtypen. De verbouwcapaciteit van de Stichting Huizen Aanpak wordt met de subsidie opgevoerd van tien naar driehonderd woningen. Met de subsidieaanvraag gaat de gemeente ook een strategie ontwikkelen voor aardgasvrije wijken. De Ramplaan is al van start gegaan en doet een haalbaarheidsonderzoek naar een aardgasvrije wijk.

Draagt bij aan versnelde uitvoer duurzaamheidsprogramma
Deze Innovatieve Aanpak sluit goed aan bij de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De aanpak draagt ook bij aan de wens om het duurzaamheidsprogramma versneld uit te voeren. In 2050 is er geen aardgas meer beschikbaar. De Innovatieve Aanpak helpt daarnaast ook om regionale samenwerking te bevorderen.

Duurzaamheidscentrum in Kweektuin
Er is behoefte aan een voorbeeldwoning als driehonderd huishoudens per jaar hun woning energieneutraal laten verbouwen. De dienstwoning in de Haarlemmer Kweektuin is een jaren dertig woning die nu nog verstopt ligt achter hoge hagen. Deze woning wordt met een deel van de aangevraagde subsidie verbouwd tot een voorbeeld voor energieneutraal verbouwen. Haarlemmers kunnen daar kijken, voelen en ervaren wat het is om energieneutraal te wonen.

Uitvoering
De aanpak staat al in de steigers en wordt sinds de toekenning voortvarend in gang gezet.
Kijk voor meer informatie op www.degroenemug.nl.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)