Velsertunnel Run: één groot hardloopfeest

0

Zesduizend hardlopers zijn een bijzondere ervaring rijker. Zij kunnen namelijk zeggen dat ze door de gerenoveerde Velsertunnel hebben gerend. Mede vanwege de weersomstandigheden mondde de Velsertunnel Run uit in een fantastisch feest voor de deelnemers én de naar schatting achtduizend toeschouwers.

Het startschot van de eerste 500 lopers werd om 11.00 uur gelost door wethouder Annette Baerveldt van de gemeente Velsen en haar collega Haydar Erol van de gemeente Beverwijk. Daarna volgde iedere tien minuten een nieuwe start. De laatste lopers kwamen rond 14.00 uur aan in de Breestraat, waar het de hele dag gezellig druk was. Waren het in Velsen-Noord de bewoners die hun beste beentje hadden voorgezet, in de Beverwijk hadden de winkeliers flink uitgepakt. De run werd live uitgezonden op RTV Noord-Holland.

De Velsertunnel Run kende een regionaal getint deelnemersveld. Van de 6.000 lopers kwamen er 4.631 uit de IJmond of Kennemerland. De gemeente Velsen was met 1.214 lopers hofleverancier van het hardloopevenement. Beverwijk was een goede tweede met 849 deelnemers. Beide gemeenten namen ruim drie maanden geleden het initiatiefnemer voor de bijzondere loop. De deelnemers legden met elkaar 46.080 kilometer af, ruim één keer de omtrek van de aarde. Het parcours van de Velsertunnel Run was 7,68 kilometer, een knipoog naar de lengte van het overdekte deel van de tunnel (768 meter).

Sportwethouder Annette Baerveldt van de gemeente Velsen spreekt van een uniek evenement met een fantastische sfeer. ‘Het is een geslaagd samenspel van Velsen, Beverwijk, vrijwilligers en sponsoren. Het was ook geweldig om te zien hoe betrokken de inwoners van Velsen-Noord waren. Daar was het één groot feest.

Superleuk!‘, reageerde Marcel van Doorn uit Haarlem bij de finish. ‘Het was een mooie route die begon in het bos. En dan die tunnel. Wat uniek om daar als een van de eersten doorheen te kunnen lopen. Wat mij betreft mag dit elk jaar.‘ Jacco Heijblok uit Heemskerk was ook enthousiast. ‘Het was heel gezellig onderweg. De drukte op het parcours viel ook reuze mee, in de tunnel kon je lekker inhalen. Dit is echt een supergoed georganiseerd evenement.

De organisatie kijkt met tevredenheid terug op de Velsertunnel Run. ‘We hebben met alle partijen keihard moeten werken om het in twaalf weken voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt‘, aldus projectleider Renée Faber. ‘Namens alle betrokken organisaties wil ik graag een groot compliment maken aan de mensen die hebben meegeholpen om er een succes van te maken. Vooral aan de meer dan 300 vrijwilligers. Echt super!‘ Wethouder Haydal Erol van de gemeente Beverwijk: ‘Ik heb heerlijk gelopen. Fantastisch om zoveel sportieve Beverwijkers te zien meedoen aan dit prachtige eenmalige evenement. Ik heb genoten!

Het evenement werd in Beverwijk afgesloten met de Mini Velsertunnel Run, een loop van 768 meter waaraan bijna 350 kinderen meededen.

Kijk voor foto’s op www.facebook.com/velsertunnelrun. De televisie-uitzending is terug te vinden op www.rtvnh.nl.