Sparks Haarlem helpt bij traject voor re-integratie op arbeidsmarkt

0

Sparks Haarlem is officieel partner van arbeidsbemiddelaar Agros. De honk- en softbalvereniging uit Haarlem-Noord ondersteunt het project Raak: Sport naar Werk dat het doel heeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via vrijwilligerswerk arbeidsritme te laten opdoen, met het uiteindelijke doel re-integratie in een betaalde baan. Het gaat hierbij zowel om langdurig werklozen als mensen met een arbeidsbeperking.

Kandidaten in een re-integratietraject bij Agros doen onder professionele begeleiding van jobcoaches werkervaring op door het uitvoeren van vrijwilligerswerk aan sportvelden. Zo doen ze arbeidsritme op, ontwikkelen ze werknemersvaardigheden en worden ze geholpen bij het oplossen van individuele problemen. Een ander onderdeel van het re-integratietraject is het in kaart brengen van realistische arbeidsmogelijkheden, en als de kandidaat daaraan toe is actieve arbeidsbemiddeling naar betaald werk.

Maatschappelijke functie
De werkzaamheden die de re-integratiekandidaten uitvoeren bij Sparks Haarlem bestaan in eerste instantie uit laagdrempelige onderhoudswerkzaamheden. Het opruimen van zwerfafval bijvoorbeeld, of het verwijderen van onkruid, het schoonmaken van kleedkamers en het onderhouden van de velden. Gemiddeld zijn er zeventien kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt actief in het project. Voor deze mensen is de stap naar betaald werk momenteel nog niet haalbaar, maar betaalde arbeid is uiteindelijk wel het einddoel.

Als sportvereniging hebben we een maatschappelijke functie en verantwoordelijkheid die verder gaat dan alleen het aanbieden van sportfaciliteiten,” zegt Sandra Nypels, voorzitter van Sparks Haarlem. “We nemen die verantwoordelijkheid serieus en hopen door het ondersteunen van Raak: Sport naar Werk bij te dragen aan de succesvolle re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Succes voortzetten
Het project Raak: Sport naar Werk draait nu vanaf het voorjaar van 2016 en sindsdien hebben we zeven deelnemers aan betaald werk kunnen helpen,” zegt Rob Overpelt, regiomanager bij Agros. “Het toont aan dat de werkwijze echt werkt en we willen ons succes met deze nieuwe samenwerking met Sparks Haarlem graag voortzetten.

Naast Sparks Haarlem en Agros zijn ook voetbalvereniging DSS, IJsbaan Haarlem, SRO, Sport Support, de gemeente Haarlem en het UWV betrokken bij het project.

Over Sparks Haarlem
Sparks Haarlem is een honk- en softbalvereniging op het Noordersportpark in Haarlem. De vereniging heeft zowel teams in de breedte- als in de topsport, en is een van de meest succesvolle softbalclubs van Nederland. Het eerste damesteam werd elf keer Nederlands kampioen, en veroverde acht keer een Europese titel: vier keer de Europacup I en vier keer de Europacup II.

Sparks Haarlem is hofleverancier van het Nederlands damessoftbalteam. Het eerste honkbalteam komt uit in de op een-na-hoogste klasse van Nederland. In de breedtesport heeft de vereniging verschillende honk- en softbalteams voor jong en oud. Ga voor meer informatie naar www.sparkshaarlem.nl.

Over Agros
Agros bemiddelt en begeleidt kandidaten met of zonder arbeidsbeperking in opdracht van werkgevers, gemeenten en UWV. Wij gaan hierbij uit van mogelijkheden en niet van beperkingen. Zo maken wij de arbeidsmarkt bereikbaar voor iedereen. Door arbeidsre-integratie, in alle voorkomende branches, bieden wij inkomen en perspectief. Arbeidsre-integratie is ook een uitstekende manier om gemotiveerd personeel te werven. Op een maatschappelijk verantwoorde wijze. Ga voor meer informatie naar agros.nl.