Aerdenhoutse Nora Nijhuis wint Europrofielwedstrijd

0

Nora Nijhuis, van het Luzac College in Haarlem, wint de Europrofielwedstrijd met haar profielwerkstuk over de bescherming en naleving van mensenrechten in de EU. Dit werd op 12 juni bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse uitreiking bij het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Den Haag. Middelbare scholieren sturen hun profielwerkstukken met een aan de Europese Unie gerelateerd onderwerp in.

Uit alle inzendingen werden de drie beste werkstukken genomineerd en gepresenteerd aan de jury, die dit jaar bestaat uit Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër), Anne-Isabelle Richard (docent Europese geschiedenis aan de Universiteit Leiden) en Max van der Breggen (jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken van de Nationale Jeugdraad). Jeroen Lenaers was niet aanwezig omdat hij bij de plenaire vergadering in Straatsburg was, maar sprak de deelnemers toe in een videoboodschap: “Het was goed om jullie werkstukken te lezen. Het zijn stuk voor stuk actuele thema’s waar we hier elke dag mee bezig zijn.

Tijdens de presentaties kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

  • De euro en de EMU: is de Euro een gefaald experiment? – Justin Spruit en Anne Stoop
  • Oranje boven Brussels lof?: is er sprake van soevereiniteitsverlies en het verlies van de Nederlandse identiteit als gevolg van Europese eenwording? – Thom van Ark en Pelle Brits
  • De wortel en stok van mensenrechten: hoeveel invloed heeft de EU op de bescherming en naleving van mensenrechten binnen de EU? – Nora Nijhuis

De scores van de werkstukken lagen heel dicht bij elkaar, maar de prijs ging uiteindelijk naar Nora Nijhuis. Zij wint een studiereis naar Brussel en zal daar een Europarlementariër mogen ontmoeten. Anne-Isabelle Richard over het winnende werkstuk: “Mensenrechten is een thema dat ieder van ons raakt.