Dreefexposities: Beyond The Horizon

0

De geschiedenis van het Koninklijk Instituut voor de Tropen gaat terug tot 1864 toen in Haarlem het Koloniaal Museum werd opgericht. In 1871 vond het onderdak in Paviljoen Welgelegen. De collectie bestond aanvankelijk uit allerlei wonderbaarlijke voorwerpen die Nederlanders meenamen uit de Oost. Deze verzameling diende voor wetenschappelijk onderzoek, maar ook ‘tot leering en vermaak’ van het Nederlandse publiek. Zo kon men iets te weten komen over het leven dat zich ver achter de horizon afspeelde.

Door de groei van de collectie en het daaraan gekoppelde onderzoek en de toename van het aantal bezoekers werd het Paviljoen al snel te klein. In 1926 verhuisde de collectie naar het nieuw gebouwde Koloniaal Instituut in Amsterdam.

Tegenwoordig is de hele wereld voor vrijwel iedereen bereikbaar. We kunnen reizen naar verre, afgelegen gebieden, zelfs naar het “Fin del Mundo”, of we blijven thuis om achter onze computer een imaginaire reis maken.

De kunstenaars in BEYOND THE HORIZON geven hun eigen, hedendaagse interpretatie van het leven dat zich afspeelt achter onze horizon.

Info
Van 20 januari tot en met 10 maart 2017
Paviljoen Welgelegen, Dreef 3, Haarlem
Toegang: gratis

Advertentie