2020-04-27 Koningsdag in Haarlem

0

Koningsdag thuis belooft een unieke Koningsdag te worden. En dan vooral uniek, omdat ik hoop dat het de aller, allerlaatste Koningsdag thuis van de geschiedenis zal zijn. Probeer er daarom het allerbeste van te maken. Zodat u later zich altijd zult herinneren, hoe u thuis en toch samen deze dag heeft beleefd.” Zo verwoordde Koning Willem-Alexander de Koningsdag 2020 tijdens zijn toespraak op Koningsdag vanuit Paleis Huis ten Bosch.

Om acht uur werd op het 52 meter hoge uitkijkplatform op het Kopje van Bloemendaal een grote Nederlandse vlag van vijf bij zevenenhalve meter gehesen vanaf een speciaal daarvoor geïnstalleerde vlaggenmast. De vlag ter ere van de 53 verjaardag van koning Willem-Alexander is voorzien van een oranje wimpel en een witte wimpel om waardering voor het zorgpersoneel uit te drukken.

Van 09.45 tot 10.00 uur luiden in geheel Nederland en op de Antillen de klokken als teken van verbinding tussen vreugde en verdriet.

Het is niet anders: dit jaar vieren we Koningsdag thuis. Volgens Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, is Koningsdag in Haarlem over het algemeen rustig verlopen en hielden de meeste mensen zich netjes aan de coronamaatregelen. Dit jaar geen vrijmarkt in de Grote Houtstraat waar je vorige edities over de hoofden kon lopen.

Geen livemuziek, geen K-Day in het Kenaupark en andere evenementen dat bij Koningsdag hoort. In plaats daarvan kon iedereen thuis genieten van oranje gebak. Maar voor dat lekkers moest je voor de banketbakkerij wel in een lange rij aansluiten met gepaste 1.50 meter afstand van elkaar.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

Advertentie