Optimaal presteren tijdens eindexamens

0

Tips van neuroloog Niki Schoonenboom:

Zweten, trillende handen, buikpijn, hartkloppingen; de examens op de middelbare scholen zijn vandaag begonnen. Het zenuwstelsel is hard aan het werk om te presteren. Een beetje spanning met verhoging van adrenaline werkt positief op het vermogen om te concentreren en scherp te zijn. Als deze spanning doorslaat in (faal)angst kan het zijn dat er minder goed gepresteerd wordt dan verwacht.

Een goede voorbereiding helpt om tijdens een examenperiode optimaal te presteren. De inhoud van de stof is als het goed is in het hoofd ingeprent. Het is opgeslagen in het lange termijngeheugen tijdens de voorbereiding op school en thuis. Alles wat je nog nieuw wil leren tijdens de dagen ervoor zal wat minder goed blijven hangen, dus doe niet te veel meer.

Van belang is dat je goed uitgerust bent. Je hebt zeker 8 uur slaap nodig. En in de uren voor 24 uur herstel je extra goed. Dus ga niet doorleren tot diep in de nacht, maar op tijd naar bed. Mobiel en elektronica op tijd uit. Echt, met voldoende slaap ben je alerter en beter geconcentreerd de volgende dag.

Goed ontbijt
Neem de tijd voor een goed ontbijt. Examens maken is een topprestatie van enkele uren, dus voldoende hersenvoedsel is belangrijk voor het volhouden. Havermout met fruit of rozijnen is top voor langdurige energie. Of yoghurt met muesli: op eiwitten werken de hersenen lekker. Een broodje gezond is natuurlijk ook goed. Teveel snelle suikers werken minder goed, het energiepeil daalt sneller. Je kan beter een banaan, noten of een avocado eten voor de examens (ideaal hersenvoedsel); de energie wordt langer afgegeven dan bij een energiedrankje of snoep. Kauwgom kauwen helpt ook voor de concentratie. Een beetje koffie is goed voor de alertheid, maar teveel niet: dan zak je na een half uur weer in qua concentratie. Vermijd alcohol in deze examenperiode; de energie die het kost om alcohol lichamelijk te verwerken kan je beter aan je examen zelf besteden….

Ontspanning
Ontspanning na inspanning helpt goed om weer op te laden. Sporten, een rondje hardlopen, fietsen, wandelen of je favoriete sport doen is goed voor de hersenen. Er komt meer zuurstof naar de hersenen, de verbindingen tussen de cellen in de hersenen werken beter en je kan beter concentreren na bewegen. Dus zorg ervoor dat je in de examentijd tijd neemt om te bewegen of sporten en je hoofd leeg te maken om hierna weer alerter te zijn. Een half uur is al goed. Een beloning zoals een ijsje eten, een film kijken of lekker douchen of een bad ontspant ook.

Ritalin?
De laatste tijd wordt er door vrij veel scholieren Ritalin gebruikt om beter te concentreren. Scholieren die het normaal niet innemen doen dit bijvoorbeeld alleen tijdens examens en krijgen dit dan van anderen. Op zich kan de concentratie beter worden met Ritalin. Mensen krijgen iets meer tunnelvisie, kunnen zich beter op 1 taak concentreren. Het kan ook zijn dat het effect matig is, maar dat de gedachte dat het goed werkt op de concentratie al stimuleert (placebo-effect). Daarbij, je lichaam moet hard werken tijdens inname van Ritalin: je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt en je kan slaapproblemen krijgen. Dat werkt natuurlijk juist averechts. Tevens valt het middel officieel onder de opiumwet: het kan bij langdurig gebruik verslavend werken. Ik raad het dan ook niet aan om te proberen als het niet is voorgeschreven door een arts.

Belangrijkste tips zijn dus: vroeg naar bed, gezond eten met bouwstoffen die lang door werken (banaan, havermout, yoghurt, noten, bruin brood) en ontspanning en beweging. Herhalen van leerstof is beter dan nieuwe dingen leren op het laatste moment. Kijk die aantekeningen van de lessen in de klas door, die zijn niet voor niets behandeld. Werk doelgericht, schat in hoeveel tijd je nodig hebt voor examen (plannen) en niet jagen. En denk positief.

Veel succes!
Niki Schoonenboom, neuroloog Spaarne Gasthuis.