Kunstenaars zijn zoekers. In eerste instantie naar zichzelf, maar ook letterlijk – op straat. In dat geval zijn het eerder geïnspireerde vinders (omdat ze misschien niet doelbewust zochten). Als ze hun vondst meenemen naar het atelier, vindt er weer een heel ander proces van zoeken en vinden plaats.
Deze tentoonstelling gaat over de kunst van het toe-eigenen en nieuwe betekenissen geven aan iets waar een ander zomaar aan voorbij zou lopen. Het werken met alledaagse voorwerpen, die in een museale omgeving tot kunst worden verheven, is begonnen met het objet trouvé en de readymade, begin vorige eeuw, en heeft sindsdien een enorme vlucht genomen.
Joanneke Meester, Emo Verkerk, Driessens en van den Baar, Jessica Assmann Zwaanswijk, Piet Zwaanswijk, Sarah van Sonsbeeck en Mari Stoel (tevens gastcurator) hebben zich rechtstreeks laten inspireren door wat ze op straat tegenkwamen. Dat leidde tot zeer divers werk vanwege hun uiteenlopende beweegredenen en aanpak.
In 2024 zag Mari Stoel een werk van Joanneke Meester te koop staan op Marktplaats. Het ging om Hangover uit haar serie Trash Heal Sculptures. Hij was zo enthousiast dat hij het wilde kopen, onder voorwaarde dat hij het kon schenken aan een museum. Na meerdere pogingen om Amsterdamse musea te interesseren, is het werk in de opslag van Joanneke gebleven maar tijdens de expositie VRACHTWAGEN KOMT ZO, wordt het dan toch gepresenteerd.
Van de onlangs overleden kunstenaar Piet Zwaanswijk zal De Stand Der Dingen worden getoond. Het bestaat uit een door zijn vrouw Jessica gemaakte foto waarop Piet een bestraat stuk op het asfalt opmeet dat hij vervolgens, even vakkundig als de bestrating is gelegd, op doek heeft vereeuwigd. Het werk is nog nooit eerder vertoond.
Jessica Assmann – Zwaanswijk toont twee assemblages, gemaakt van gevonden materiaal, waarmee zij haar fascinatie voor het Brutalisme toont. Eerder was zij curator van de tentoonstelling Grofweg Bruut in paviljoen Welgelegen.
Kunstenaarsduo Driessens & van den Baar WANDSCHAPPEN is werkzaam in zowel de kunst- als de designwereld en toont in deze expositie textiele werken uit de serie Traces, waarmee ze een even esthetisch als tot nadenken stemmend beeld geven van de mens en wat die zoal achterlaat in zijn omgeving.
Van Sarah van Sonsbeeck is het werk Kamyon Gelecek (Vrachtwagen komt zo, vrij uit het Turks vertaald), dat de titel leverde voor deze tentoonstelling. Het werk van Van Sonsbeeck gaat over stilte, toeval en de schoonheid van mislukkingen die, door ze te vergulden en te plaatsen op een sokkel, juist ‘veredeld’ worden.
Een andere ‘zoeker’ is Emo Verkerk. Als hij op straat iets vindt dat hem intrigeert, neemt hij het mee naar zijn atelier. Verkerk schudt zijn sculpturen niet zomaar uit de mouw. Het kan bij hem soms jaren duren voor er een beeld ontstaat dat volgens hem ‘klopt.’ Ineens ziet hij het. Het gaat om samenvoegingen van voorwerpen die hij door de jaren heen verzameld heeft, waarbij een grote schelp, een koffiemolentje en een knop van een kast opeens een portret van Frank Zappa blijken te vormen.
Zelf laat Mari Stoel onder meer zijn werk ‘Ezel’ zien, een reproductie van een houten beeld dat bij het grofvuil stond, waarvan hij niet kon zien wat het was of waar het voor diende. De vergrote reproductie heeft hij laten beschilderen in Hindeloopen, als een soort artefact waarvan de functie of bestemming die het in de geschiedenis had, lijkt te zijn vergeten. Dit mysterieuze object heeft voor Stoel de functie van schildersezel gekregen en is tegelijkertijd een mascotte om naar te kijken, als hij zelf in een ‘schildersblock’ zit. Zo kan hij zichzelf de vraag stellen hoe een schilderij eruit zou kunnen zien als dit zijn drager was.
Info
Van 5 juli t/m 24 augustus 2025
Opening: vrijdag 4 juli om 17.00 uur
Kunstenaarsvereniging De Vishal
Grote Markt 20
2011 RD Haarlem
De Vishal - De Vishal
Op deze site alle informatie over de tentoonstellingen en activiteiten die plaatsvinden in de tentoonstellingsruimte van kunstenaarsvereniging De Vishal.
Doneer jij ook in mijn collectebus voor Het Nationaal Ouderenfonds?
In Nederland voelen 1,8 miljoen ouderen zich eenzaam. Daar kunnen we samen wat aan doen. Daarom collecteer ik met een online collectebus voor het Nationaal Ouderenfonds. Elke gift, groot of klein, is welkom. Doneer jij ook?