Historisch Museum Haarlem viert 25-jarig jubileum

0

Het Historisch Museum Haarlem bestaat 25 jaar. En dat wordt gevierd. Op zaterdag 21 maart zijn de deuren van het museum aan het Groot Heiligland gratis voor iedereen geopend en zijn er gedurende de hele dag korte rondleidingen over de geschiedenis van Haarlem.

Sinds het Historisch Museum Haarlem in 1990 zijn deuren aan het Groot Heiligland opende, speelt het een centrale rol in de ontsluiting van de geschiedenis van de stad en zijn omgeving. Het Historisch Museum Haarlem vertelt het verhaal van Haarlem; vanaf zijn ontstaansgeschiedenis tot aan de meest recente gebeurtenissen. In de afgelopen 25 jaar deed hij dat in meer dan 60 tentoonstellingen die gezamenlijk meer dan 316.000 bezoekers trokken. En dat aantal stijgt de laatste drie jaar sterk, tot ruim 22.000 bezoekers per jaar.

Wie jarig is trakteert
Het Historisch Museum Haarlem dankt zijn succesvolle bestaan aan de Haarlemmers. Een belangrijk deel van de eigen collectie en objecten die in de meer dan zestig tentoonstellingen werden geëxposeerd, zijn afkomstig van Haarlemmers en erfgoedinstellingen. Als dank voor het vertrouwen en tegelijkertijd om de stad een ontmoetingsplaats te bieden waar de geschiedenis van de stad levend gehouden wordt, doet het de stad een nieuwe pleisterplaats cadeau: het Gasthuis.

Gasthuis: een nieuwe pleisterplaats
Het Gasthuis is een sfeervol gerestaureerde ontmoetingsplek, die zowel met naam als inrichting verwijst naar de oorspronkelijke functie van het museumgebouw: het St. Elisabeth’s Gasthuis, dat in 1621 werd gesticht.

In het Gasthuis worden kleine, actuele exposities gehouden. Ook is het Gasthuis een winkel voor artikelen en moderne kunst uit Haarlem. En uiteraard kunt u hier ook terecht voor een kop koffie of thee en een historisch goed gesprek.

Hele dag gratis toegang en nieuwe naam
Het Historisch Museum Haarlem is op zaterdag 21 maart van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk en tijdens deze uren zijn er korte rondleidingen over de geschiedenis van de stad. Om 16.00 uur zal het Gasthuis ceremonieel aan de stad worden overhandigd en officieel worden geopend door de heer dr. Peter van Barneveld, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Kennemer Gasthuis en Spaarne Ziekenhuis. Tegelijkertijd kiest het museum die dag voor een nieuwe naam om nog meer op de toekomst voorbereid te zijn.

- Advertentie -