Monoloog “De Kleine Oorlog” in de Toneelschuur

0

Op dinsdag 7 april 2015 om 20:00 uur staat Valentijn Dhaenens in de Toneelschuur met de voorstelling De kleine oorlog, die hij beschreef als een splinterbom: ‘Het is een puzzel van teksten, waarin de chaos van oorlog voelbaar wordt’. De voorstelling is ook nog in Amsterdam en Groningen te zien.

In een veldhospitaal achter de linies bezinnen een cynische verpleegster, een generaal, zijn ijverige chauffeur, een deserteur veroordeeld tot het wassen van de lijken, een op- en afrijdende ambulancechauffeur, een verslagen dokter/chirurg, een stervende vreemdeling uit het Afrikaanse legioen, een dove ziekenoppas en een ijverige wasvrouw zich over wat gebeurde.

Dhaenens speelt een volledig ensemblestuk met geprojecteerde versies van zichzelf. De focus ligt niet op de heroïsche kant, maar op de gevolgen van oorlogspropaganda. ‘Zelden is zoveel gruwel voelbaar gemaakt met zoveel intimiteit’ schreef De Standaard: ‘een groots herinneringsmonument’.

‘Je bent zo verdoofd dat je rustig ten strijde trekt, zonder tranen en zonder angst, en toch weten we allemaal dat we onderweg zijn naar een onvervalste hel. Maar in strak uniform klopt je hart niet zoals het wil. Je bent jezelf niet, je bent nauwelijks nog een mens, ten hoogste een goed functionerende automaat die alles zonder veel nadenken doet.’ (Kresten Andresen, soldaat in het Duitse leger, 23 jaar)

Info
Dinsdag 7 april, 20.00 uur.
Toneelschuur, Haarlem | kaarten: 023 517 3910 | www.toneelschuur.nl.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)