Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken start landelijke actie

0

Op 28 april a.s. starten de Nationale Inbraakpreventie Weken voor de tweede maal. Tijdens deze weken, die de hele maand mei zullen duren, vindt een bijzondere actie plaats: Ken jij iemand die slachtoffer is geworden van een inbraak, dan kun je hem/haar helpen door het inzenden van hun bijzondere of aangrijpende verhaal via de website inbraakmislukt.nl/actie. Deze persoon maakt dan kans op een van de vier inbraakpreventiesets ter waarde van € 900,-.

Volgens Coen Staal, voorzitter van de stichting NIPW, kent iedereen wel iemand die ooit in aanraking is geweest met een inbraak. “De buurvrouw die alleen woont en bij wie al drie keer is ingebroken, je broer die met vrouw en kinderen na een heerlijke wintersport thuiskwam en het huis volledig overhoop aantrof, je 80-jarige oma in een aanleunwoning die nietsvermoedend voor iemand de deur opendeed… We horen allemaal weleens verhalen van iemand bij wie is ingebroken, soms zelfs al voor de tweede of derde keer. Dat het huis overhoop is gehaald en je waardevolle spullen meegenomen zijn.” Maar dat is volgens Staal niet het hele verhaal. “De impact van een inbraak gaat veel verder dan het verlies van materiële zaken.”

De impact van een inbraak is groot
De stichting heeft veel mensen gesproken die een inbraak hebben meegemaakt. En dat gaat je volgens Staal niet in je kouwe kleren zitten. “Je slaapt slecht en wordt bij het minste of geringste wakker kortom, je voelt je niet meer veilig in je eigen huis. Vooral als de inbreker zijn gang ging, terwijl jij gewoon thuis was.” Onderzoek dat de stichting in het najaar van 2014 lieten uitvoeren gaf onthutsende resultaten. “Een kwart van de mensen bij wie is ingebroken, heeft er na een jaar of langer nóg last van. En dan heb ik het nog niet eens over het verdriet om de foto’s van je kleinkind of van de vakantie die nog op je camera of laptop stonden. Of dat kettinkje dat van oma is geweest”, aldus Staal.

Ken jij iemand bij wie één of meerdere keren is ingebroken: help dan!
Om inbraakslachtoffers een hart onder de riem te steken en om inbraakpreventie onder de aandacht te brengen, start de stichting in de maanden april en mei een bijzondere actie. Via de website inbraakmislukt.nl/actie kun je iemand opgeven die slachtoffer is geworden van een inbraak. Daarmee maakt hij/zij kans op een complete inbraakcheck van het huis plus een inbraakpreventieset die vakkundig bij hem of haar thuis door een specialist gemonteerd zal worden. De stichting geeft in totaal 5 inbraakpreventiesets weg, inclusief montage. Het volledige pakket bestaat uit: een Nemef veiligheidsslot, veiligheidsbeslag met anti-kerntrekvoorziening, een Nemef veiligheidscilinder en twee raamboompjes, verder een SecuStrip in wit of naar wens in een andere RAL-kleur, een SecuBar twist RVS, beveiliging van een bovenraampje, een SecuMax postopvanger en een Veilig Privékluis. Via Nauta wordt alles snel en professioneel gemonteerd. Inzenden kan tot en met 10 mei 2015.

Beoordeling
In eerste instantie zullen uit alle inzendingen vier prijswinnaars worden gekozen door een professionele jury. Zij ontvangen allen een complete inbraakcheck plus montage van een inbraakpreventieset door een professional. Daarna zal door de bezoekers van de website, via een stemmodule op de website inbraakmislukt.nl/actie, uit deze vier prijswinnaars ook nog één landelijke winnaar worden gekozen. Degene die deze landelijke winnaar heeft opgegeven, ontvangt als prijs dan ook een gratis inbraakcheck en inbraakpreventieset met gratis professionele montage.

Over de stichting NIPW
De stichting NIPW is een publiek private samenwerking die als doel heeft inbraakpreventie op zoveel mogelijk manieren onder de aandacht te brengen. De stichting wil bijdragen aan het verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen, dat nu nog op 71.000 per jaar ligt, naar 65.000 in 2017. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, een in het voorjaar en een in het najaar. De eerste campagneweek in 2015 loopt van 28 april tot en met 31 mei, de tweede van 2 tot en met 30 november. In de stichting zijn verschillende partijen vertegenwoordigd waaronder het ministerie van Veiligheid en Justitie, het Verbond van Verzekeraars en een aantal bedrijven waaronder Secu Products, Assa Abloy, Verisure, Nauta en Alprokon. De stichting is ook te volgen via Facebook en Twitter.