Fietsen en wandelen met Landschap Noord-Holland

0

Het voorjaar is een prachtige periode om de natuur in te gaan en van dichtbij te bewonderen. Landschap Noord-Holland organiseert in de maand mei uiteenlopende excursies in de natuur. Samen met een gids komt u meer te zien en te weten.

De geheimen van de eendenkooi Stokman bij Vijfhuizen
Midden in de Randstad, tussen Hoofddorp en Haarlem, ligt een stil geheim: Eendenkooi Stokman. Kooiker Stokman, al de twaalfde generatie van deze familie, vertelt u tijdens een excursie alle geheimen van deze bijzondere eendenkooi. De excursies vinden plaats op zaterdag 9, 16, 23 en 30 mei van 15.00 tot 16.30 uur en op woensdag 6 en 20 mei van 19.00 tot 20.30 uur.
De eendenkooi ligt aan de Kromme Spieringweg 355, 2141 BW Vijfhuizen. Aanmelden is noodzakelijk en kan alleen door te bellen: 023-5581343 of via e-mailadres anton.simone.stokman@gmail.com Kosten: € 6,- Beschermers van Landschap Noord-Holland betalen € 4,-.

Gezinsfietstocht langs lepelaars en forten bij Spaarnwoude
Zondag 10 mei van 10.00 tot 11.30 uur
Fietsen met de boswachter van Landschap Noord-Holland, dan ziet en weet u meer dan anders. In het deelgebied Dijkland van het Recreatieschap Spaarnwoude fietst u langs diverse weidvogels: grutto, tureluur en scholekster. De laatste jaren is hier zelfs een lepelaarkolonie te vinden! Naast de vogels fietst u ook langs de forten van de Stelling van Amsterdam waar nog veel sporen te zien zijn uit de Middeleeuwen. Zin om mee te gaan? Let op! Het is de bedoeling dat u met uw eigen fiets aan deze excursie deelneemt. Neem uw verrekijker mee, dan geniet u onderweg veel meer.
Vertrekpunt: Restaurant De Zoete Inval, Haarlemmerstraatweg 183, 2065 AE Haarlemmerliede.

Waterbeestjes onderzoeken in Heemstede
Zondag 17 mei van 14.00 tot 15.00 uur
Wat leeft er allemaal onder water? Met de boswachter kunnen kinderen met schepnetjes waterdiertjes uit de sloot of vijver halen. Met een loeppotje kun je van dichtbij bekijken wat er in het schepnetje zit. Met de zoekkaart erbij weet je precies welk beestje het is. Leuk en lekker actief! Vertrekpunt: Leidsevaartweg tussen nummer 49 en 51, Heemstede.
Kosten: kinderen tot 12 jaar € 4,-, van Beschermers € 3,-. De ouders mogen gratis mee.

Fietsen en wandelen tussen de weidevogels in de Ronde Hoep
Zondag 24 mei van 10.00 tot 12.00 uur
Het is bijna een wonder dat zo dicht bij de hoofdstad zo’n prachtige polder ligt. In een deel ervan zorgen de boeren dat weidevogels ongestoord kunnen broeden. Hier broeden gelukkig nog soorten als scholekster, kievit, tureluur en grutto. De meeste hebben inmiddels jongen en met wat geluk krijgen we die te zien. Waarschijnlijk komen we onderweg ook zingende veldleeuweriken tegen.
Neem uw fiets mee en trek stevig schoeisel of laarzen aan. Na een korte fietstocht maken we een flinke wandeling door het natuurgebied.
Vertrekpunt: De parkeerplaats aan de Kerkstraat, schuin tegen over de karakteristieke Hervormde Kerk in het centrum van Ouderkerk aan de Amstel.

Op zoek naar de houtsnip op de buitenplaats Leyduin
Dinsdag 26 mei van 20.00 tot 21.30 uur
De houtsnip is een vogel die we niet vaak te zien krijgen. Tot op het laatste moment blijft hij zitten, om dan opeens vlak voor je voeten weg te vliegen. Alleen tijdens het broedseizoen komt hij wat vaker tevoorschijn, vooral tijdens de schemering. Tijdens deze excursie hoort u ook het heel aparte geluid die ze maken.
Vertrekpunt: Leyduin: Leidsevaartweg tussen 49 en 51 Heemstede. Verzamelen op het parkeerterrein.

Aanmelden voor deze excursies is noodzakelijk en kan via www.gaatumee.nl. Hier vindt u ook meer informatie en andere excursies. U kunt bellen met 088-0064455 voor meer bijzonderheden (tijdens kantooruren). Kosten, tenzij anders vermeld: € 7 p.p., Beschermers van Landschap Noord-Holland €4,-, kinderen tot 12 jaar € 3,-, Kinderen van Beschermers € 2,-