Gemeente Haarlem investeert in onderwijshuisvesting

0

Haarlem is een stad waar gezinnen graag wonen, het aantal leerlingen dat naar school gaat neemt daardoor snel toe. In sommige delen van de stad is dat te merken, een kind kan dan niet altijd naar de school om de hoek. Om te zorgen voor voldoende plekken, investeert de gemeente de komende vier jaar bijna 30 miljoen in onderwijshuisvesting.

Wethouder Onderwijs Merijn Snoek: ‘Inmiddels zijn de scholen weer begonnen en heeft ieder kind een plek. Maar vooral in Haarlem Noord, het Centrum en Zuidwest groeit het aantal leerlingen snel. Het is daarom belangrijk dat we de komende jaren zorgen dat er voldoende scholen zijn. We kiezen er vooral voor bestaande schoolgebouwen te renoveren en niet nieuw te bouwen. In Schalkwijk maken we ruimte voor de groei van het Vrije School onderwijs.’

In 2015 en 2016 al wordt de capaciteit van verschillende scholen vergroot door bestaande gebouwen weer als school in gebruik te nemen (De Zonnewijzer, Bavinck, ECL, Rudolf Steiner College, Ter Cleeff en De Wadden). Op sommige plekken is nog wel sprake van nieuwbouw, bijvoorbeeld bij de Bos en Vaartschool. De gemeente wil graag dat nieuwe scholen ook voor andere doeleinden buiten schooltijden gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld voor naschoolse opvang en dat verbouwingen op een duurzame wijze, sober en doelmatig worden uitgevoerd. De plannen om extra capaciteit te creëren is met de schoolbesturen gemaakt.

Tijdens de bespreking van de plannen met de gemeenteraad, vlak voor de zomer, is gevraagd om te kijken naar de mogelijkheden voor internationaal basis en voortgezet onderwijs in Haarlem, en een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden voor universitair onderwijs. Het college gaat hiermee aan de slag.