Vooropvang vluchtelingen in Haarlemse Koepel

0

Binnen enkele dagen wordt in Haarlem gestart met de vooropvang van circa 350, grotendeels Syrische, vluchtelingen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de voormalige Koepelgevangenis én het bijbehorende gebouw ‘De Vest’.

Op 15 september jl. heeft het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) hiertoe een formeel verzoek ingediend bij burgemeester Schneiders. Het gemeentebestuur heeft er vervolgens mee ingestemd. De omwonenden zijn direct per brief geïnformeerd.

De eerste vluchtelingen komen vlak voor of na dit weekend. In de loop van de volgende week komen er steeds mensen bij. Het betreft zogenaamde vooropvang. De vluchtelingen verblijven 2-3 weken in Haarlem, voordat zij naar het COA-aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel gaan. Daar dienen ze hun asielaanvraag in en stromen zij uit naar de asielzoekerscentra in Nederland. In de Koepel kunnen maximaal 292 volwassenen tijdelijk gehuisvest worden. De Vest is geschikt voor gezinnen en huisvest maximaal 115 personen.

Scheiders: “Een voormalige gevangenis is niet de meest voor de hand liggende locatie om vluchtelingen op te vangen. Toch is dit nu de enige locatie die direct gebruikt kan worden. Nadat het besluit openbaar is geworden, hebben wij vooral positieve reacties uit de stad gekregen. Mensen willen wat doen.

Doordat de vluchtelingen maar zo kort in Haarlem blijven, bouwen ze geen lange relaties in deze regio op. Als bewoners willen helpen, kunnen ze bijdragen aan de vrijetijdsbesteding van de vluchtelingen. “Het is mooi om te zien hoe onze bewoners hun krachten zo snel bundelen. Via Facebook is direct een groep bewoners onder de naam ‘Hotel De Koepel’ een initiatief gestart waarmee vluchtelingen op allerlei manieren ‘welkom’ geheten kunnen worden”, aldus Schneiders.

Begin volgende week organiseert de gemeente samen met het COA een informatieavond voor de omwonenden.

Advertentie