Schilderij met vele raadselen nog een week bij Museum Haarlem

0

Op een buitenlandse veiling een onbekend en kennelijk ongesigneerd 17e-eeuws schilderij kopen, terwijl alleen u er een gezicht op Haarlem vanaf het Noorder Spaarne in herkent… Het lijkt het begin van een roman.

Haarlemmer Johan den Hertog deed dit. Het schilderij toont, naast nog bestaande, juist veel verdwenen panden en een grote verscheidenheid aan schepen. Hij schreef hierover een uitgebreid artikel in het jaarboek 2014 van de Vereniging Haerlem.

Omdat dit unieke schilderij zowel uit artistiek als uit historisch oogpunt interessant is, is het een niet te missen werk voor elke Haarlemmer. Behalve dat het veel over het oude Haarlem onthult, roept het ook de nodige raadsels op. Zo is de identiteit van de kunstenaar nog onzeker, al is er een onduidelijke signatuur ontdekt. Er wordt nog druk gespeurd naar een precieze datering, onder andere aan de hand van oude kaarten. Ook doen er theorieën de ronde over wat de schilder uit wilde drukken en of het werk in opdracht geschilderd is.

Nieuwsgierig geworden? Kom kijken, wie weet ziet u nog een aanwijzing. Het schilderij is nog tot 1 november te zien in Museum Haarlem op de tentoonstelling ‘Haarlem Waterproof’, die een veelzijdig beeld geeft over de geschiedenis van het water in Haarlem.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)