Haarlem zet in op betere afvalscheiding

0

Blik en drankenkartons bij plastic en campagne afvalscheiding

De gemeente Haarlem zet de komende jaren in op betere afvalscheiding. Een belangrijke eerste stap is dat vanaf 1 oktober 2016 Haarlemmers ook blik en drankenkartons kwijt kunnen in de plastic container.

Huishoudelijk afval is voor het grootste deel herbruikbaar. Groente-, fruit- en tuinafval (gft), papier, textiel, glas en plastic zijn waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Nu belanden ze nog te veel in de restafvalcontainer. Dat is jammer, want dan gaan ze de verbrandingsoven in en daardoor kunnen ze niet worden hergebruikt.

Blik en drankenkartons bij plastic
De hoeveelheid grof en fijn huishoudelijk restafval in Haarlem is nu 286 kg per inwoner per jaar. Haarlem wil dat terugbrengen naar 130 kg per inwoner per jaar. Om dit te bereiken gaat de gemeente Haarlem de komende jaren het gescheiden aanleveren van waardevolle grondstoffen zoals plastic, gft, papier, glas en textiel makkelijker maken. Een belangrijke eerste stap is dat vanaf 1 oktober 2016 blik en drankenkartons ook in de plastic container mogen. Ook komen er meer ondergrondse containers voor verschillende afvalsoorten in de stad en de gemeente onderzoekt hoe gft het beste ingezameld kan worden bij hoogbouw en in het centrum.

Wij Haarlemmers scheiden ons afval
Gemeente Haarlem lanceert samen met Spaarnelanden de campagne ‘Wij Haarlemmers scheiden ons afval’. In de periode van 20 t/m 27 september krijgen alle Haarlemmers een tas thuisbezorgd waarin zij bijvoorbeeld plastic, papier of glas apart kunnen verzamelen. Hier zit ook een  handige folder bij waarin duidelijk staat welk afval in welke bak thuishoort.
Meer weten? Kijk op www.wijscheidenafval.nl.

Advertentie