Plastic scheiden is nuttig en duurzaam

0

83,5% van Haarlems gescheiden plastic wordt gerecycled

Diverse media publiceerden vorige week een kritisch bericht over de gescheiden inzameling van plastic verpakkingen via Plastic Heroes. Sinds Plastic Heroes in 2007 startte, scheiden steeds meer mensen hun plastic verpakkingsafval. Van al het plastic dat in Haarlem gescheiden wordt ingezameld, wordt 83,5% gerecycled.

Het hoge recyclingpercentage geeft aan dat de kwaliteit goed is van het plastic dat gescheiden wordt ingezameld in Haarlem. Uiteindelijk kan 16,5% van het ingezamelde plastic niet worden hergebruikt; dit zijn bijvoorbeeld vloeistoffen die in de plastic verpakkingen zijn achtergebleven. Het ingezamelde plastic afval wordt verwerkt tot waardevolle grondstof voor nieuwe producten, zoals speeltoestellen, bloempotten, jerrycans en inzamelcontainers. Hierdoor hoeven er geen nieuwe grondstoffen te worden gebruikt. Het hergebruiken van plastic is duurzaam, goed voor het milieu en beter dan verbranden.

In Haarlem werd in 2015 gemiddeld 4 kilo plastic per inwoner gescheiden ingezameld. Daarnaast is er nog 19 kilo verpakkingsplastic per inwoner in het restafval aanwezig. Met het Strategisch Plan Afvalscheiding zet de gemeente een aantal maatregelen in, onder andere voor het gescheiden inzamelen van plastic, om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid restafval van 286 kilo per inwoner per jaar afneemt tot 130 kg per inwoner per jaar. Ook lanceerde de gemeente samen met Spaarnelanden de campagne ‘Wij Haarlemmers scheiden ons afval’. Want huishoudelijk afval is voor het grootste deel herbruikbaar.

Blik en drankenkartons bij plastic Sinds 1 oktober mogen ook blik en drankenkartons bij het plastic afval. Deze afvalsoorten zijn uitstekend recyclebaar. Al het gescheiden ingezamelde afval gaat naar een sorteerinstallatie, waar het plastic, blik en de drankenkartons worden gesorteerd. Daarna gaan de aparte stromen naar recyclebedrijven. Deze bedrijven bewerken de materialen tot grondstoffen, waarmee nieuwe plastic, metalen en kartonnen producten worden gemaakt.

Plastic Heroes
Sinds Plastic Heroes in 2007 is gestart scheiden veel meer Nederlanders plastic verpakkingsafval. In 2009 leverde Plastic Heroes 25,2 kiloton op voor recycling, in 2014 was dit al gestegen naar 162 kiloton.

Meer informatie over afval scheiden: www.wijscheidenafval.nl.